Plus

Bewoners K-buurt krijgen hun zin (en een politiek slagveld)

Bewoners van de K-buurt in Zuidoost krijgen hun plein, maar een zorgvuldig voorgekookt plan om nog meer binnen te slepen, ging de mist in als gevolg van oud politiek zeer.

Luchtfoto van de honingraat flats in het Oostelijk deel van de wijk Bijlmermeer en metrostation Kraaiennest en Ganzehoef Beeld ANP
Luchtfoto van de honingraat flats in het Oostelijk deel van de wijk Bijlmermeer en metrostation Kraaiennest en GanzehoefBeeld ANP

Waar is Bert van Leeuwen als je hem nodig hebt? De ­vredesduif van Het Familiediner had woensdag goede diensten kunnen bewijzen in de Amsterdamse politiek, toen een zorgvuldig voorgekookte oplossing voor problemen in de K-buurt in Zuidoost als gevolg van oud zeer naar de gallemiezen werd geholpen.

Een grote groep bewoners van de K-buurt had drie weken geleden bij de raad aangeklopt. Hun langgekoesterde wens van een bruisend dorpsplein rondom metrostation Kraaiennest had ondanks allerlei inspraak­momenten in het stadsdeel geen plek gekregen in het ontwerp-bestemmingsplan dat eerder dit jaar door het stadsdeelbestuur bij de gemeente was ingeleverd.

Dalgliesh in de Stopera
Kon de gemeenteraad niet alsnog iets betekenen voor de bewoners? Dat kon de raad wel, in het bijzonder Jorrit Nuijens van GroenLinks, die woensdag liet weten tot tranen toe geroerd te zijn geweest door het appèl.

"Had Geert Wilders dat maar kunnen zien," zei het raadslid over de rijk geschakeerde bewonersgroep. Wat hij niet zei, maar wel bedoelde: "Ich bin ein K-buurtbewoner."

Nuijens had het voortouw genomen en was de afgelopen dagen met alle betrokken partijen, inclusief stadsdeelvoorzitter Muriël Dalgliesh en wethouder Eric van der Burg, in ­gesprek gegaan over de mogelijkheid om het aantal te bouwen woningen naast het metrostation te verkleinen om ruimte te creëren voor het plein.

Ook moesten de bewoners een zware stem krijgen in de verdere uitwerking van de plannen.

Daartoe bleek iedereen bereid, en Dalgliesh was woensdag persoonlijk naar de Stopera gekomen om de deal in de commissie te bezegelen.

Dat ­gebeurde in dezelfde zaal waar Van der Burg de stadsdeelvoorzitter vorig jaar openlijk en minutenlang de mantel had uitgeveegd omdat zij bewoners naar de Stopera had gestuurd om tegen de opgelegde bezuinigingen te demonstreren.

Van der Burg en ­Dalgliesh wilden elkaar woensdag geen hand geven, maar verder verliep alles volgens plan. Dat wil zeggen, tot Bart Vink van D66 het woord kreeg. De fractie had nog een appeltje te schillen met de stadsdeelvoorzitter sinds partijgenoot Remco van Dijk daar vorig jaar een buiten­gewoon kille ontvangst kreeg als ­dagelijks bestuurder en na drie maanden weer opstapte.

Gewapend beton
Vink zocht nadrukkelijk de confrontatie met Dalgliesh en wilde van haar horen dat het stadsdeel een potje had gemaakt van het participatieproces rondom het bestemmingsplan.

De stadsdeelvoorzitter, net als de flats in de Bijlmer opgetrokken uit gewapend beton, voelde daar weinig voor en wilde niet verder gaan dan de neutrale vaststelling dat 'dingen natuurlijk ­altijd beter kunnen'.

Nuijens zag zijn plan in rook opgaan en deed nog vergeefse pogingen Vink af te houden van zijn aanvallen. De wethouder overzag het slagveld en liet weten dat er financiële ruimte is voor een plein in de K-buurt, maar dat het verder helemaal aan het stadsdeel is om de zaken af te wikkelen.

Opmerkelijk, want eerder had hij laten weten wel open te staan voor een experiment met de bewoners.

Deze lieten na afloop weten weinig vertrouwen te hebben in een nieuwe dialoog met het stadsdeelbestuur. "We willen niet meepraten, we willen aan de slag," aldus Mike Brantjes van Hart voor de K-buurt.

Lees ook: Bewoners K-buurt participeren zich suf - zonder resultaat

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden