Bewoners Indische Buurt nu wel happy

AMSTERDAM - De Indische Buurt heeft een opleving doorgemaakt. De buurt, die door de bewoners in 2003 van alle Amsterdamse buurten nog het minst gewaardeerd werd, krijgt nu een ruim voldoende.

In 2009 beoordeelden de bewoners t hun buurt met een 7,0. In 2003 was dit nog een 5,5, het laagste rapportcijfer van heel Amsterdam.

De laatste jaren stijgt dit cijfer gestaag. In 2005 was het oordeel van de bewoners al opgetrokken tot een zesje, om in 2007 door te groeien naar een 6,3. Tussen 2007 en 2009 is de Indische Buurt er in de ogen van de buurtbewoners het sterkste op vooruitgegaan van alle Amsterdamse buurten.

Vooral in de buurten rond het Timorplein en het Makassarplein is het oordeel van de bewoners over de leefbaarheid snel positiever geworden. Maar ook in de twee 'kwadranten' ten zuiden van de Insulindeweg, rond het Ambonplein en het Sumatraplantsoen, is de leefbaarheid duidelijk verbeterd, met name sinds 1998.

Een en ander blijkt uit het onderzoek in opdracht van de woningcorporaties, de stadsdelen en de gemeentelijke Dienst Wonen. Volgens de cijfers blijkt na de Indische Buurt de Kolenkitbuurt er sinds 2007 het meest op vooruitgegaan. Daar steeg de waardering van 5,7 naar 6,1. Ook op de Burgwallen Oude Zijde, de Transvaalbuurt en Nellestein is de tevredenheid over de buurt vooruitgegaan. Over een langere periode gemeten zijn ook de Kinkerbuurt, de Staatsliedenbuurt, de Kolenkit, Erasmuspark en Landlust de laatste jaren vooruitgegaan in de ogen van de bewoners. Over heel Amsterdam genomen steeg de waardering van de bewoners tussen 2003 en 2009 van een 7 naar een 7,3.

De enige buurt die sinds 2007 duidelijk minder in de gratie is bij de bewoners is Holendrecht/Reigersbos. Vooral in Holendrecht-West is de waardering laag, onder meer door de overlast van criminaliteit rond het Holendrechtplein. (HET PAROOL)

Javastraat. Foto Floris Lok Beeld
Javastraat. Foto Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden