Bewoners in geweer tegen 'verhipping' Kinkerbuurt

Van belwinkel naar rolkoffers: zondag gaan betrokkenen en experts in gesprek over het veranderende karakter van de Kinkerstraat en de ontwikkelingen in oude stadswijken.

Emma van Bergeijk
Het straatbeeld verandert en de huizenprijzen schieten omhoog in de Kinkerbuurt Beeld Carly Wollaert
Het straatbeeld verandert en de huizenprijzen schieten omhoog in de KinkerbuurtBeeld Carly Wollaert

In de Kinkerstraat vind je tientallen kappers, juweliers, massagesalons, een sleutelmaker en zelfs een legerdump. Maar ook: koffiezaken, sushitenten en een vitamin store.

In de ochtend is er veel verkeer, de straat is wakker. Een moeder steekt over met haar kinderen, stratenmakers zijn druk in de weer en op de hoek staan twee mannen in het Turks te kletsen. Twee blonde studentes lopen met een coffee to go over straat, een zwerver opent zijn eerste biertje. Mensen van verschillende pluimage leven samen - dat is de Kinkerstraat. Het leeft.

Verhippen
Boven Berry Shop hangt een bord: 'Opruiming! Alles moet weg!' De pakkenwinkel sluit na jaren zijn deuren. Dit is kenmerkend voor de Kinkerstraat: winkels die er al jaren zijn, sluiten hun deuren en nieuwe winkels worden geopend. "Zo moet de Turkse groenteboer het veld ruimen voor een dure koffiezaak," zegt Cody Hochstenbach, onderzoeker naar gentrificatie (opwaardering van een buurt) bij de UvA, terwijl hij door de Kinkerstraat loopt.

Volkswijken 'verhippen' en worden zo aantrekkelijker voor hogere inkomensgroepen. De huizenprijzen stijgen enorm en ondernemers gaan zich op een ander publiek richten.

Als er sprake is van gentrificatie zie je dat meestal het eerst aan het winkelaanbod. Volgens Hochstenbach is het niet per se een slechte ontwikkeling voor de Kinkerstraat, maar misschien minder leuk voor de bewoners. "Sommigen zullen het buurtgevoel verliezen."

Niet alleen negatief
Deze 'verhipping' van de Kinkerstraat was voor Eva Pel en Marieke Geljon de aanleiding om een tentoonstelling te maken over hun buurt, met de naam De Kinkerboulevard. Pel en Geljon zijn beiden geograaf, maar ook bewoners van de Kinkerstraat. Tientallen foto's waren de afgelopen maanden te zien was in de bibliotheek in De Hallen. Ook werden er rondleidingen door de Kinkerstraat aangeboden en kwamen de makers met een stickeractie.

Pel en Geljon zeggen neutraal te staan tegenover de veranderingen in de buurt. "De gentrificatie is niet alleen negatief. We willen het vooral laten zien en er vragen bij stellen," zegt Pel, ook kunstenares. Pel bezoekt zelf ook wel eens de Hallen.

Ayad Almoubark (45) vindt het jammer dat het winkelaanbod zo snel verandert, maar is niet bang dat hij binnenkort zelf weg moet. Hij runt al veertien jaar de juwelierszaak Swiss, die al ruim honderd jaar in de Kinkerstraat zit. "Ik zie het elke week gebeuren. Zelf heb ik er geen last van, want ik verdien juist aan het nieuwe publiek. Maar de groep mensen hier verandert."

Demonstratie van buurtbewoners
Het thema gentrificatie leeft duidelijk in de buurt. In september was er al een demonstratie van buurtbewoners en actiecomité Faircity tegen het proces van gentrificatie en de opmars van toeristen. Buurtbewoner Henk van Dijk liep mee. "Het is hier steeds minder prettig wonen. Winkels maken plaats voor horeca," zegt hij.

Ook de huizenprijzen zijn volgens Van Dijk een probleem in de buurt. "Er is sprake van een economische zuivering, om het zo maar uit te drukken. Een bepaalde klasse wordt uitgesloten," zegt hij. "Ook wordt de diversiteit in de buurt steeds minder en dat is zonde." Hochstenbach sluit zich hierbij aan. "Voor mensen uit lagere inkomensgroepen wordt het steeds moeilijker om hier te wonen."

Toch heeft de buurt ook baat bij de gentrificatie: minder criminaliteit, armoede en hangjongeren. Het imago van de buurt wordt beter. "Anderzijds, de armoede verdwijnt niet, de armoede verschuift," zegt Hochstenbach.

Culturele diversiteit
Over tien jaar willen Eva Pel en Marieke Geljon het straatbeeld van de Kinkerstraat weer vastleggen. Wat zal ervan zijn geworden, of misschien: wat zal ervan over zijn? "Elke bubbel barst een keer, dus ook deze huizenbubbel," zegt Hochstenbach.

"Kleine ondernemers zullen hier steeds meer plaatsmaken voor winkels die bij een keten horen. Ook zal de culturele diversiteit, die je nu nog sterk in het winkelaanbod ziet, flink afnemen."

De buurt zit nu volgens Hochstenbach op een kantelpunt. Maar het is nog niet te laat voor de Kinkerstraat. "We zien duidelijk een tegenbeweging ontstaan. De bewoners komen in opstand."

Deelnemen aan het stadsgesprek over de Kinkerbuurt? Dat kan zondag tussen 16.00 uur en 18.00 uur in café Belcampo. Cody Hochstenbach is ook aanwezig.

Groeten uit de Kinkerbuurt

In de de videoserie 'Groeten uit de Kinkerbuurt' volgden we de opwaardering van de Kinkerbuurt - terwijl het gebeurt - door de ogen van de bewoners die het ondergaan.

Bekijk de afleveringen hier

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden