Bewoners in de bres voor leefbaarheid Westerpark

Een werkgroep van bewoners en ondernemers stelde bijna honderd voorstellen op voor het overbezette Westerpark. Het evenementenpark moet weer een park met ruimte voor evenementen worden.

2016: Festival Milkshake in het Westerpark. Groot en heftig, maar ook creatief en origineel Beeld Marc Driessen
2016: Festival Milkshake in het Westerpark. Groot en heftig, maar ook creatief en origineelBeeld Marc Driessen

Minder grote evenementen, meer evenementen voor de buurt, betere afspraken over zwaar verkeer, meer schoonmakers en een parkwachter als aanspreekpunt, om maar iets te noemen.

Met een waslijst van bijna honderd aanbevelingen en suggesties hoopt een speciale werkgroep van bewoners, culturele instellingen, ondernemers en organisatoren de leefbaarheid terug te brengen in het drukbezette Westerpark.

Dat is hard nodig, memoreerde buurtbewoonster Esther van der Meer woensdag tijdens de presentatie van het advies van de Programmaraad Westerpark. "Nergens in de stad zijn zo veel evenementen als hier. Het Oosterpark heeft bijvoorbeeld maar 17 evenementdagen per jaar, wij hebben er 123. We willen dat het evenementenpark weer een park wordt waar evenementen te gast zijn."

De veertien leden van de werkgroep zijn een jaar lang elke maand bij elkaar gekomen om te spreken over een oplossing voor de overlast door drukte, herrie en vervuiling.

Dat is best bijzonder, want op veel plekken in de stad wordt dezelfde strijd gevoerd met veel bozigheid en juridische procedures. Westerpark, met zijn lange traditie van burgerbetrokkenheid, koos voor de constructieve dialoog.

Dieselaggregaten
Dat leidde de ene keer tot verhitte discussie en de andere keer tot een vrolijke brainstormsessie, vertelde buurtbewoner Robert Groenland. "Ik ben een groot liefhebber van evenementen, maar dat wil niet zeggen dat er niet veel kan worden verbeterd. Dieselaggregaten kunnen gewoon niet meer in het park. En we ergeren ons aan hoe organisatoren met het groen omspringen. Het is onze achtertuin, wees er een beetje lief voor."

Een van de voorstellen van de werkgroep is om in de locatieprofielen voor parken en pleinen niet alleen het aantal evenementdagen vast te leggen, maar ook iets te zeggen over het karakter van de evenementen.

Groenland: "Het Westerpark heet een cultuurpark te zijn. Wat betekent dat voor de programmering van festivals? Alles wordt een beetje hetzelfde in de stad. Een festival als Milkshake is groot en heftig, maar ook creatief en origineel. Dat heeft meerwaarde."

De vergunde festivals moeten ook beter in de gaten worden gehouden. Zo stuurde de organisatie van het Bevrijdingsfestival vorig jaar een enthousiaste tweet de wereld in dat er 30.000 bezoekers waren, terwijl het evenement was vergund voor 8000 bezoekers.

Ook zijn er nu veel klachten over taxi's die door het park rijden om festivalgangers op te pikken. "Als je daar een officiële klacht over indient, krijg je te horen dat het wordt meegenomen in de evaluatie."

Actieplan
Dagelijks bestuurder van het stadsdeel Melanie van der Horst nam het advies in ontvangst en had een cadeautje meegenomen: komende zomer zullen niet alle evenementdagen worden benut en ook komen er meer schoonmakers.

Veel meer wilde ze nog niet kwijt, want over enkele weken moet in de stadsdeelcommissie een actieplan voor dit jaar op tafel liggen. De stadsdeelvoorzitter heeft de werkgroep beloofd alle adviezen over te nemen, zolang er geen zwaarwegende bezwaren zijn.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden