Bewoners IJburg kunnen zelf geld begroten voor buurt

In Stadsdeel Oost kunnen bewoners sinds kort op de speciale website mijnbuurtbegroting.nl aan de hand van een 'geldverdeling game' aangeven wat zij in hun buurt belangrijk vinden. Dat meldt Metro.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

'Met deze tool willen wij inzichtelijk maken waar wij het geld aan uitgeven en bewoners de kans bieden daar invloed op uit te oefenen. Met name voor IJburg is dit heel geschikt aangezien daar veel actieve bewoners wonen die graag eigen initiatieven nemen,' vertelt stadsdeelwethouder Jeroen van Spijk.

Linda Vosjan, al tien jaar bewoner van IJburg, noemt een aantal ideeën. 'Iedereen zou zijn directe omgeving schoon kunnen houden. Dat scheelt het stadsdeel misschien wel 100.000 euro per jaar. Zeg dat het stadsdeel in verband met bezuinigingen 20.000 euro in eigen zak wil houden, dan kan er 80.000 rechtstreeks naar de IJburgse maatschappij. Wij als bewoners stemmen er graag over mee waar dat geld in gestoken zal worden, bijvoorbeeld de aanleg van moestuinen of het opzetten van een cultureel centrum.'

Vosjan is samen met medebewoners ook een eigen initiatief begonnen, halloijburg.nl. Deze website heeft als doel om medebewoners digitaal te ontmoeten en te informeren. Uit dit initiatief is bijvoorbeeld de eerste bibliotheek op het IJburg ontstaan; de zogenaamde 'flexbibliotheek'.

Wethouder Van Spijk zegt open te staan voor veel voorstellen. 'Ik vraag mij bij dit voorbeeld wel af hoe realistisch het is dat alle bewoners de eigen wijk gaan schoonhouden, maar het gaat erom dat er een gesprek op gang komt over wat bewoners wel en niet willen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden