Bewoners herdenken doodgeschoten man met stille tocht

UTRECHT - De Utrechtse wijk Ondiep staat donderdagavond in het teken van de stille tocht ter nagedachtenis aan de 54-jarige man die zondag door een agent werd doodgeschoten.Ongeveer duizend mensen wonen de herdenking bij en lopen langs de belangrijke plekken uit het leven van de Ondieper. Sommigen dragen witte T-shirts met de foto van de man. Ook hebben mensen oranje en blauwe ballonnen bij zich.

Circa veertig wijkbewoners dragen tijdens de tocht zorg voor de rust. De politie is met ongeveer 350 man op de been, maar probeert op de achtergrond te blijven. De tocht is voor iedereen toegankelijk, waardoor ook de gevreesde 'reltoeristen' aanwezig zouden kunnen zijn. Korpschef S. Heijsman sprak eerder op de dag van een ''lichte dreiging'', maar verwacht minder problemen dan de afgelopen dagen.

Tijdens de tocht blijft het samenscholingsverbod van kracht. Dit geldt niet voor mensen die meedoen aan de tocht. De burgemeester, bewoners en nabestaanden hebben opgeroepen de tocht waardig te laten plaatsvinden. Namens de gemeente lopen locoburgemeester Harm Janssen en wijkwethouder Rinda den Besten mee. De burgemeester is niet aanwezig, maar sprak voor aanvang wel met organisatie en nabestaanden.

Na de stille tocht gaat Ondiep direct weer op slot. De hekken sluiten de wijk af en alleen mensen die in de wijk wonen mogen er in. Iedereen moet zich bij de poort legitimeren. Ook mag de politie in en rond de wijk preventief fouilleren. Tevens geldt een samenscholingsverbod. De politie deelt forse boetes uit voor overtredingen van de Algemene Plaatselijke Verordening. Moesten overtreders woensdag nog 300 euro boete betalen voor een overtreding, donderdag is dat 400. Justitie maakte al bekend dat dit bedrag elke dag zal toenemen.

Inmiddels is duidelijk dat het Openbaar Ministerie twaalf 'reltoeristen' die eerder zijn aangehouden voor de rechter zal brengen. Een man moet zicht verantwoorden voor poging tot doodslag. Hij reed met zijn auto in op een groep agenten.

Donderdag overdag was het rustig in de Utrechtse volkswijk. Hier en daar veegde een buurtbewoonster haar stoepje aan, een ander waste de auto. Politie was vrijwel niet aanwezig in het door hekken omrande gebied. Ook in de nacht van woensdag op donderdag bleef het relatief rustig. De politie arresteerde negentien mensen, dinsdagavond waren dat er nog 135. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden