Bewoners Haarlemmerpoort moeten per 1 september pand uit

De rechter heeft deze week besloten dat woningbouwcorporatie Ymere met de renovatie van de Haarlemmerpoort kan beginnen. Voor de laatste bewoners geldt 1 september als vertrekdatum.

Het Parool
De Haarlemmerpoort Beeld Martin Dijkstra
De HaarlemmerpoortBeeld Martin Dijkstra

Eind april verloren de laatste vaste bewoners van het monumentale pand aan het Haarlemmerplein een rechtszaak rondom de opheffing van hun wooncontracten. De huurders gingen vervolgens in hoger beroep. Zolang die gerechtelijke procedure liep, mocht Ymere de bewoners niet ontruimen.

Tegen dat hoger beroep spande de woningbouwcorporatie een kort geding aan. Ymere wil zo snel mogelijk met de renovatie van het pand starten en het hoger beroep zou te veel tijd eisen, zo beargumenteerde de corporatie.

Sleutel inleveren
Deze week gaf de rechter Ymere gelijk. Met het besluit van de kortgedingrechter staat meteen ook de einddatum van het huurcontract van de laatste bewoners vast. Op 1 september moeten zij de sleutel inleveren.

Huurbaas Ymere wil het pand renoveren, omdat het in deplorabele staat verkeert. De zeventien woningen die nu in de Haarlemmerpoort verstopt zitten, moeten plaatsmaken voor zes luxe appartementen. Die komen alleen op de bovenste verdiepingen. Op de begane grond en de nog uit te graven kelders onder het gebouw komen horecagelegenheden.

Teleurgesteld
Guido Egas (bewoner sinds 2005) is totaal verrast door de uitspraak. "Ik ben enorm teleurgesteld in het oordeel van de rechter. Ik begrijp het gewoon niet. In het hoger beroep is nog geen uitspraak gedaan, terwijl ik onze kansen daar hoog inschatte. Of het nu nog iets uitmaakt, weet ik niet."

De bewoners van de Haarlemmerpoort verzetten zich al jarenlang hevig tegen de plannen. Egas: "We onderzoeken nu onze mogelijkheden. We willen ons nog niet gewonnen geven, maar het wordt ons niet makkelijk gemaakt."

Voor de renovatie van de Haarlemmerpoort is het volgens Ymere van belang dat het pand helemaal leeg is. Er is sprake van houtrot in het dak en schimmelvorming door verkeerde isolatie in de jaren tachtig. Als de laatste huurders zijn vertrokken, start de renovatie direct, aldus Ymere.

Lees ook: Bewoners Haarlemmerpoort geven langzaam de hoop op

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden