Bewoners Haarlemmerpoort geven zich nog niet gewonnen

In hun strijd tegen de horecaplannen van Ymere gaan de bewoners van de Haarlemmerpoort in beroep tegen de verleende vergunning en presenteren ze een alternatief plan.

Het grootste deel van de woningen in de Haarlemmerpoort moet ruimte maken voor horeca. Beeld Martin Dijkstra

In juli stemde de gemeenteraad in met de plannen van woningcorporatie Ymere om horeca in de Haarlemmerpoort te vestigen. Maar de bewoners geven zich nog niet gewonnen; op 27 oktober dient een beroep tegen de omgevingsvergunning bij de rechtbank in Amsterdam.

In die omgevingsvergunning staan onder andere de plannen voor de verbouwing van de poort, waarbij woningen worden opgegeven voor de komst van een restaurant en café op de begane grond. De huidige woningen verdwijnen, maar de woonfunctie van de poort blijft deels behouden; er komen zes luxe woningen voor terug.

Poortbewoner Guido Egas: "Ymere heeft van de gemeenteraad al een vergunning gekregen, maar wij hebben nog steeds geen akkoord bereikt met Ymere. We zijn al sinds 2008 in geprek. Of dit de laatste rechtszaak is betwijfel ik trouwens. Ymere probeert via de rechter nu ook de huurcontracten van bewoners te ontbinden."

Geen akkoord
Half oktober presenteren de bewoners een eigen plan aan Ymere waar geen horeca in voorkomt, maar volgens Egas wel rekening wordt gehouden met buurtbewoners en de omgeving. Denkt Egas dat Ymere nog openstaat voor een alternatief? "Ach, ik ben een optimist. En het is een serieus plan, we moeten bijvoorbeeld voldoen aan de marktwaarde van het pand."

Egas maakt zich vooral druk om de aantasting van het gebouw, dat in 1840 werd geopend toen koning Willem II een dag voor zijn inhuldiging door de poort reed. "Het is een Rijksmonument. En dan zie ik in de bouwplannen dat er dubbele deuren in moeten komen. Straks wordt het net zo als de Waag op de Nieuwmarkt: niemand ziet meer dat het ooit een stadspoort was."

Lees ook: Hoewel de Haarlemmerpleinbuurt al een enorme horecadichtheid kent, lijkt ook de poort nu een brasserie-met-terras te worden. [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden