Bewoners Gerard Douplein klagen over kabaal horeca

Het Gerard Douplein (op de foto café De Pilsvogel) is een trekpleister geworden voor de hele stad: van corpsballen tot hippe types. Foto Peter Elenbaas

AMSTERDAM - Schreeuwende cafébezoekers, dreunende muziek en knetterende scootertjes tot diep in de nacht. Bewoners op en rond het Gerard Douplein in De Pijp zien het voorjaar met
vrees tegemoet.

Deze week konden de bewoners die zich sinds enkele maanden hebben verenigd in Rust in De Pijp, hun grieven bij de deelraad kwijt. De meerderheid van de bewoners wil er alleen anoniem over praten. Bang voor agressie. Maar allemaal zijn ze het eens. Zoals het afgelopen zomer was, kan echt niet meer.

Op het Gerard Douplein met cafés als 't Paardje en De Pilsvogel, en verderop in de buurt De Groene Vlinder, Flamingo en de Chocolate Bar, staan bij een beetje mooi weer zo'n drie- tot vierhonderd mensen. Het is gebeurd dat zelfs de ambulance er niet meer door kon. De buurt is een trekpleister geworden voor de hele stad. Van corpsballen tot hippe types.

"Het gaat in meerderheid om eetcafés. Die vallen onder categorie vier, zeg maar de rustige horeca," zegt een bewoonster. "Maar steeds meer uitbaters halen discjockeys in huis en zetten het volume op 'niet te harden'."

In de cafés valt dan nauwelijks meer normaal te praten. De rokers zetten hun op straat voort en de deuren blijven open staan. En zo lijkt volgens sommigen zelfs het Rembrandtplein een Begijnhof vergeleken bij het intieme Gerard Douplein.

"Ik wil niet zeiken, maar vorig jaar sleepte ik regelmatig mijn matras naar de badkamer om nog een beetje te kunnen slapen," zegt een bewoner.

Een ander die voor de zoveelste keer niet kon slapen, besloot de Horeca Overlast Telefoon te bellen. Na verscheidene klachten kwam na enkele weken een ambtenaar van de milieudienst langs om de discodreunen te meten. "Maar helaas was meten niet mogelijk vanwege het kabaal uit andere bronnen op straat," aldus de bewoonster.

"Ik denk dat de overlast met de huidige regel- en wetgeving best valt op te lossen," zegt Robert Jan Vencken, die om de hoek van het plein woont. Hij is één van de weinigen die wel met zijn naam in de krant durft. Vencken: "Niemand zal bezwaar hebben tegen een fijn restaurant of een mooie winkel. Daarom ben ik hier ook komen wonen. Maar het lijkt me niet nodig om uit je bed gedreund te worden."

Zowel GroenLinks als de PvdA in Oud-Zuid roept nu om het hardst dat er wat moet gebeuren. De PvdA wijt de situatie aan de liberalisering onder het vorige stadsdeelbestuur, waar GroenLinks deel van uitmaakte. Het bestemmingsplan voor de Noord-Pijp werd toen zo gewijzigd dat nu een kwart van alle panden kan worden gebruikt voor horeca.

Sindsdien is de branche veranderd, zegt de buurt. Waar vroeger de kroegbaas boven zijn zaak woonde zijn het nu jonge ondernemers van buiten die vooral aan hun omzet denken.

Volgens deelraadbestuurder Eddy Linthorst heeft het stadsdeel vorig jaar bewust niets aan handhaving gedaan. "Onze advocaat zei dat we daar niet midden in het seizoen aan konden beginnen na drie jaar gedogen."

Nu zijn er volgens hem duidelijke afspraken met de ondernemers gemaakt. "Vanaf 1 maart, als de terrassen weer open zijn, gaan we streng handhaven met inzet van milieudienst en politie. De cafés moeten een portier hebben die ook buiten toezicht houdt en de terrassen krijgen een strikte afscheiding. Maar tegen praten op straat of het starten van een brommer kunnen ook wij weinig doen."

Volgens Lester van der Meijden van 't Paardje en Koen van der Berg van De Pilsvogel zijn de ondernemers inmiddels in goed overleg met de buurt. "We praten al twee jaar met politie en stadsdeel in het kader van het Keurmerk Veilig Uitgaan. Daar worden de bewoners nu ook bij betrokken."

De zaak ligt overigens wel wat genuanceerder dan sommige bewoners beweren, vinden ze. Van der Meijden: "We zijn hier in 1993 begonnen. Sindsdien is De Pijp verschrikkelijk leuk geworden en is de drugsoverlast verdwenen. Dat moeten de mensen zich ook realiseren." (FRANS BOSMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden