Plus

Bewoners, gemeente en Gay Pride treffen elkaar in de rechtszaal

Dinsdagmiddag troffen bewoners van het centrum, de gemeente Amsterdam en de stichting Amsterdam Gay Pride elkaar in de rechtszaal. Reden: klachten van de bewoners over de vergunning voor de Europride, die te hoge overlast in de hand zou werken.

Jesse Beentjes
Bewoners van de binnenstad stapte naar de rechter vanwege overlast tijdens de Gay Pride Beeld anp
Bewoners van de binnenstad stapte naar de rechter vanwege overlast tijdens de Gay PrideBeeld anp

'De Gay Pride behelst alles waar Amsterdam als stad voor staat. Het vieren van je identiteit tegen de achtergrond van het historisch stadscentrum is al twintig jaar de kern van dit evenement," zegt Antoinette Wildschut, die dinsdagmiddag burgemeester Van der Laan vertegenwoordigt in de rechtszaal.

Aan de orde is een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening voor de vergunning van de Europride, die komende zaterdag van start gaat.

Wijkcentrum d'Oude Stadt heeft, namens Comité Walbewoners Prinsengracht, Comité Woonboten Prinsengracht, bewoners van de Westelijke Grachtengordel Samenzeedijk en een aantal individuele bewoners de voorzieningenrechter gevraagd een oplossing te vinden voor de problemen die de bewoners ondervinden van de vergunning voor het evenement zoals die door de gemeente is verleend.

"Bewoners zijn niet gehoord bij het verlenen van deze vergunning," zegt Paul Busker, voorzitter van wijkcentrum d'Oude Stadt. De gemeente weerspreekt dit: "In september vorig jaar is er overleg geweest tussen bewoners en de gemeente, en ook in maart, mei en juni van dit jaar. De burgemeester vindt het jammer dat de toezeggingen die er tot nu toe zijn gedaan nog niet het vertrouwen van de bewoners hebben kunnen winnen."

Geluidsniveaus
De klachten van de bewoners richten zich voornamelijk tegen de eindtijden van de verschillende feesten en de geluidsniveaus. Eerder wilden bewoners ook langere stremming van het bootverkeer op de Prinsengracht, waar de gemeente inmiddels in heeft voorzien.

"We snappen het belang van de Europride, maar de norm voor evenementen in de binnenstad stelt dat er niet meer dan drie dagen evenementen tot middernacht mogen worden gehouden in het centrum. Mensen moeten binnen tegen elkaar schreeuwen. Het is niet goed dat sommige mensen een feestje moeten vieren, en dat bewoners daar overlast van hebben," aldus Busker, die namens de bewoners het intrekken van de vergunning voor de Europride eist.

Spreiding
"Er is sprake van spreiding," verdedigt de stichting Amsterdam Gay Pride zich, bij monde van bestuurslid Jan-Hein van Dijk. "Er vindt op geen enkele plek in het centrum meer dan drie dagen een evenement plaats tot middernacht."

"Het veranderen van eindtijden zou ervoor zorgen dat alle plannen moeten worden omgegooid, aan de vooravond van het evenement," zegt mevrouw Wildschut van de gemeente Amsterdam. "Aan deze plannen is een half jaar gewerkt door gemeente, politie en organisaties. Het is een enorm mechanisme waarin veiligheid, feestelijkheid en zo min mogelijk overlast zijn meegenomen. Het is onmogelijk zomaar aan radertjes te gaan draaien."

'Afkoeluur'
De bewoners winden zich onder meer op over het zogenaamde 'afkoeluur': nadat de muziek stopt, blijven buitenbars nog een uur open, om een organische afvloeiing van het publiek in de hand te werken. Wildschut: "Het abrupt stoppen van de feesten zou een enorme belasting op de openbare veiligheid en het openbaar vervoer leggen."

De bewoners vragen zich af of er, net als bij Koningsdag, geen mogelijkheid tot verdere spreiding is bij de Gay Pride, bijvoorbeeld door feesten aan de IJ-oevers te laten plaatsvinden. Wildschut: "Het karakter van de Pride is heel anders: dit is echt een feest van Amsterdammers." Van Dijk, van Stichting Amsterdam Gay Pride: "De homohoreca, om het maar oneerbiedig te zeggen, zitten nu eenmaal in het centrum. Daarom moet het feest ook op die plek gevierd worden."

De voorzieningenrechter erkent de urgentie van de zaak, maar heeft toch bedenktijd nodig. Uitspraak op donderdag 21 juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden