'Bewoners ervaren geen overlast van Gay Pride'

Bewoners ervaren helemaal geen overlast van de Amsterdam Gay Pride, het jaarlijkse homo-evenement dat aan het eind van deze maand de binnenstad weer op zijn kop zet.

Feestelijkheden op de Amstel.Beeld anp

Om dat aan te tonen schermde de gemeente dinsdagmiddag bij de voorzieningenrechter met een nog geheim onderzoek, waaruit zou blijken dat omwonenden het feest waarderen met het onwaarschijnlijk hoge rapportcijfer 8,9.

De rechter buigt zich over een verzoek van Wijkcentrum d'Oude Stadt, dat zich er ook beroept te spreken namens een groot deel van de bewoners in de binnenstad. Zij willen dat de gemeente de vergunning voor de Gay Pride intrekt of aan veel strengere eisen onderwerpt, omdat sprake zou zijn van 'onduldbare overlast' door de harde muziek bij straatfeesten en de wereldberoemde Canal Parade.

Zes tot zeven keer luider dan de Zeedijk
Een vertegenwoordiger van de Stichting Amsterdam Gay Pride sprak van een kleine, maar harde kern van klagers, die zijn frustraties over de drukte in de stad afreageert op het homofeest en de Pride 'koste wat kost de nek om wil draaien'.

Ook vorig jaar ging het Wijkcentrum met exact dezelfde klachten naar de rechter, om daar onverrichter zake weer vandaan te komen. De bodemprocedure daarover loopt nog.

Het groepje centrumbewoners vindt dat zij niet serieus worden genomen en nauwelijks in de gelegenheid zijn geweest om bezwaar te maken. Het toegestane geluidsniveau zou zes tot zeven keer hoger zijn dan dat op een doordeweekse avond op de Zeedijk. Zij zijn bovendien verrast door toevoeging van een extra feest op de Dam.

Grondig overlegd
Volgens de gemeente is het feest op de Dam er juist gekomen om druk van de ketel te halen. De eisen voor het evenement zouden alleen maar strenger geworden, zeker als het gaat om geluid. Ook is er meer toezicht, zijn er meer toiletvoorzieningen en houden feesten eerder op. Daarover is volgens de gemeente de afgelopen tijd juist grondig zijn overlegd met de buurtbewoners.

"De Amsterdam Gay Pride hoort bij een open en tolerante stad," zei de advocaat van de gemeente. "Het evenement staat symbool voor de stad die wij willen zijn. Wij kunnen niet tot in het oneindige doorgaan met het aanpassen van de eisen. Als de Pride moet voldoen aan alle eisen die het wijkcentrum stelt, dan betekent dat maar één ding: dat er helemaal geen evenement meer is."

De voorzieningenrechter doet over maximaal twee weken uitspraak, vier dagen voordat de Amsterdam Gay Pride 2017 begint.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden