Bewoners Elandsgracht boos over uitslag referendum

Na jarenlang gesteggel kwam er een speciaal referendum over de geplande herinrichting van de Elandsgracht. Maar een groep bewoners weigert de uitslag van dat referendum - winst voor het Stadsdeel - te accepteren. 10 mei moet er een actie komen.

Dat het Johnny Jordaanhuisje gaat verdwijnen in de plannen van het Stadsdeel stuit veel bewoners tegen de borst Beeld Floris Lok
Dat het Johnny Jordaanhuisje gaat verdwijnen in de plannen van het Stadsdeel stuit veel bewoners tegen de borstBeeld Floris Lok

Daartoe wordt op Facebook opgeroepen door een groep bewoners, meldt Dichtbij.nl. De bewoners weigeren de uitslag van het referendum te accepteren, omdat zij het niet eerlijk vinden dat het hele Stadsdeel over de herinrichting heeft gestemd.

Volgens de ontevreden bewoners, die naar eigen zeggen geen slechte verliezers zijn, zou de uitslag heel anders zijn geweest als alleen omwonenden over de straat hadden mogen stemmen.

Uit cijfers van de gemeente blijkt echter dat de verschillen klein zijn tussen de stemlokalen rond de Elandsgracht en andere stemlocaties in het Stadsdeel. Bij de stemlokalen in de buurt is er bovendien geen overduidelijke meerderheid die tegen het plan van het Stadsdeel heeft gestemd.

Tengels
Desalniettemin willen de buurtbewoners actie. Ze schrijven in de oproep: 'Ook willen wij in dit protest een duidelijk maken dat de Groene rakkers van GroenLinks met hun tengels van onze Jordaan moeten afblijven. Zij hebben geen flauw idee waarmee ze bezig zijn!'

Over de herinrichting van de Elandsgracht wordt al jarenlang geruziet. Het zwaarbevochten referendum toonde vorige week aan dat de kiezers het meeste voelen voor het plan van het stadsdeel. In dat plan maken de parkeerplaatsen - en het elektriciteitshuisje op het Johnny Jordaanplein - plaats voor meer groen en speelplaatsen. Vooral het verdwijnen van het elektriciteitshuisje ligt gevoelig in de buurt.

Mogelijk wordt het protest op 10 mei vooruit geschoven. Op 27 maart wordt de referendumuitslag besproken in de bestuursvergadering. Op 7 april komt het referendum aan de orde bij de Stadsdeelraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden