Bewoners De Lairesse krijgen hun zin niet, straat op de schop

De De Lairessestraat kan op de schop en krijgt vrijliggende fietspaden. De Centrale Verkeerscommissie (CVC) oordeelt dat alternatieve ontwerpen voor de straat minder veilig zijn dan het plan dat stadsdeel Zuid heeft ontwikkeld.

Architect Rem Koolhaas stelde dat de allure van de De Lairessestraat zou verdwijnen Beeld Mats van Soolingen
Architect Rem Koolhaas stelde dat de allure van de De Lairessestraat zou verdwijnenBeeld Mats van Soolingen

De herinrichting van de straat was de afgelopen maanden onderwerp van felle discussie tussen stadsdeelbestuur en een groep bewoners die vonden dat de plannen de De Lairessestraat aantasten en juist minder veilig maken.

Volgens stadsdeelbestuurder Paul Slettenhaar oordeelt de CVC echter positief over het ontwerp zoals dat er nu ligt.

Slettenhaar is opgetogen dat de werkzaamheden na een definitief besluit van het bestuur snel kunnen beginnen.

Actiegroep
"Nu is de straat een racebaan. Wij willen het verkeer scheiden, dat is veiliger voor de fietsers en we zijn blij dat de CVC dat ook zo beoordeelt. Bovendien hebben we straks meer parkeerplaatsen dan nu en wordt het mogelijk extra bomen te planten."

De actiegroep Laat De Lairesse liep tegen dit ontwerp te hoop. Volgens hen gaan het karakter en de weidsheid van de straat verloren in het nieuwe plan.

Architect Rem Koolhaas stelde dat de allure van de De Lairessestraat zou verdwijnen.

Zij ontwierpen een alternatief plan waarbij auto's langs de stoep konden parkeren en het fietspad direct grensde aan de rijbaan.

Niet geluisterd
Een woordvoerder van de actiegroep zegt zich bekocht te voelen door de handelwijze van Zuid. Volgens hem is er niet geluisterd naar de bezwaren van de groep. "De inspraak was echt een wassen neus. Ze hebben gekeken naar veiligheid, maar ons plan was zeker óók veilig. Wij vinden dat je ook moet kijken naar de veiligheid van voetgangers en automobilisten. Het is allemaal zomaar opzij geschoven."

Bestuurder Slettenhaar zegt dat de CVC naar álle aspecten heeft gekeken, ook bijvoorbeeld of nooddiensten nog wel voldoende ruimte hebben. "Dat is hun werk, daar kijken ze júist naar. Natuurlijk is het belangrijk dat de straat aantrekkelijk blijft. Misschien dat het ontwerp mooier kan, maar veiligheid is onze absolute prioriteit nummer één."

Zie ook: 'De Lairessestraat staat een verkeersinfarct te wachten'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden