Plus

Bewoners boos over verdwijnen groen in Staalmanbuurt

De beoogde vernieuwing van het Staalmanplein in Nieuw-West
krijgt kritiek van bewoners en monumentenclubs. Het wordt een afgesloten binnenplaats. Veel groen en speelplaatsen verdwijnen.

Een beer is de blikvanger van het park. Beeld Dingena Mol

De metershoge beer in het midden van het Staalmanpark is een fantastische blikvanger.

Nee, een naam heeft hij niet, tenminste, "Dé beer, heet hij," zegt Reza (7) als ze huppelend met haar vriendinnetje Jada (7) en hun ouders een rondleiding door de buurt geeft.

Binnentuin afgesloten
Het zonnige weer geeft een warme inkleuring van de buurt met nieuwbouw, hoogbouw, portiekflats en klusflats. De wijk in Nieuw-West is al jaren in reconstructie. Het 'Uitwerkingsplan Staalmanpleinbuurt' uit 2009 voorzag in een hoge toren, groen, meer toezicht en meer speeltoestellen voor de kinderen.

"Vorige maand werd echter alles ineens anders," zegt Reza's moeder, Marieke Kerstens (40). Het park, dat niet groter is dan een plein­tje, zou twee keer zo groot worden. De reden voor de 'groencompensatie' was dat bij de reconstructies van de flats veel openbaar groen is verdwenen doordat binnentuinen werden afgesloten. Veel bewoners kochten of huurden een huis om in die groene long van de stad te wonen, maar raken nu teleurgesteld.

Klein stukje groen
Woningcorporatie De Alliantie en het stadsdeel maakten in juni de wijzigingsplannen bekend. Kerstens, die namens bewoners en onder­nemers een raadsadres schreef, is verbijsterd. "Dit strookt niet met het gezondheidsbeleid. De stad is erg bezig met het bestrijden van over­gewicht bij kinderen en ouderen. Ik heb om de hoek gewerkt als huisarts en zag veel over­gewicht."

"De gemeente vindt dat er meer groen moet komen als je wilt dat kinderen buiten spelen. Juist waar mensen in sociale huurwoningen met kleine balkons wonen in buurten waar groen, 'kijkgroen', is afgesloten achter privétuinen. En wat doen ze: minder openbaar groen."
Dat geldt volgens Kerstens temeer op deze ­locatie, omdat er binnen enkele honderden ­meters ruim 750 kinderen wonen, die allemaal zijn aangewezen op het kleine stukje groen.

Ze krijgt bijval van haar man Arnold Gruppen (56), die met zoon Louie van twaalf maanden op de arm loopt. "Wij hebben een platje," zegt hij. "De buren hebben alleen een balkon. Het groen is vooral voor hen en kinderen. De ontwerper van de wijk, Cornelis van Eesteren, wilde licht, lucht en ruimte, wat hij maakte met strokenbouw en veel ruimte ertussen. Nu wordt het karakter van dit gebied aangetast."

Staalmannen
Dat een paar oude flats aan de Elisabeth Boddaertstraat en de Wilhelmina Druckerstraat blijven staan vinden bewoners een probleem.

Het om veiligheidsredenen dichtmaken van de onderdoorgang - overlast; 'Bijlmereffect' - gebeurt ook niet. De nieuwe bewoners hebben wel goede contacten met 'de Staalmannen', de overigens nog onvoldoende zichtbare buurtvaders van hangjongeren.

Tineke Rombout van erfgoedvereniging Heemschut was op de informatiebijeenkomst verrast over de inbreng van de nieuwe bewoners. "Ze waren betrokken, hoogopgeleid, en konden hun grieven goed verwoorden."

Rombout en haar collega Norman Vervat verzetten zich tegen andere ingrepen van De Alliantie, zoals de sloop van karakteristieke kiosken aan het met grote platanen aangeklede Staalmanplein en de bouw van een flat op die plek, waardoor het open plein een binnenplaats wordt. De flat die dan aan de zonkant komt, zal veel licht van het plein wegnemen. De bedrijfsgebouwtjes aan de zijkant gaan ook weg. De flats met de schuine balkons aan de oostkant blijven.

Meer glas
Vervat begrijpt dat menig bewoner de schoonheid van het plein ontgaat. Maar onderzoeks­bureau Urban Fabric adviseerde jaren geleden tevergeefs al het half-open gebouwde modernistische plein op de monumentenlijst te zetten.

Van de vele pleinen in West waarbij Van Eesteren in de ontwerpfase was betrokken, zijn het Staalmanplein en het Calandplein in Osdorp de enige pleinen die niet werden aangetast door sloop-nieuwbouwprogramma's. Wie tussen oogharen doorkijkt, ziet volgens Vervat hoe mooi die jarenvijftiggebouwen worden als je schrootjes weghaalt en meer glas aanbrengt.

Alternatieve ontwerpen
De vorig jaar overleden architect Hein de Haan heeft alternatieve ontwerpen gemaakt. Hij zag een 'rode loper' van de metrohaltes naar de ziekenhuiscomplexen van het Antoni van Leeuwen­hoek, langs het Staalmanplein. Terrasjes zouden volgens hem niet misstaan. Vervat: "Wie uit het ziekenhuis mag, zal hier komen."

Portefeuillehouder Ronald Mauer (D66) vindt 'net als veel anderen' dat de plannen van De Alliantie uitgevoerd moeten worden omdat er anders niets gebeurt.

De sloop van ­kiosken kan hij billijken nu er hangjongeren zitten. En er is altijd wel iemand boos, zegt Mauer. Hij wil na de zomer een werkbezoek organiseren voor betrokkenen. De Alliantie zegt ook dat het niet iedereen naar de zin kan worden gemaakt. "De aanpassingen van de plannen zijn noodzakelijk. We zullen daar ook niet van afwijken."

Beeld Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden