Bewoners blijven erbij: te veel overlast tijdens Gay Pride

Ondanks aanvullende maatregelen van de gemeente stappen verschillende bewonersgroepen dinsdag alsnog naar de rechter vanwege de overlast die zij verwachten tijdens de Gay Pride.

Jasper Piersma
De gemeente heeft aanvullende maatregelen genomen tegen onder meer wildplassen en zwerfaval. Beeld anp
De gemeente heeft aanvullende maatregelen genomen tegen onder meer wildplassen en zwerfaval.Beeld anp

De bewonersverenigingen uitten eerder hun zorgen over de overlast van de EuroPride, de Europese versie van de Gay Pride, en kondigden de stap naar de rechter aan. Burgemeester Eberhard van der Laan en organisatoren van het evenement gingen daarom eerder deze maand in gesprek met de bewoners om een oplossing te vinden voor de klachten.

Daarop werden aanvullende toezeggingen gedaan. Zo worden extra handhavers ingezet, wordt de Prinsengracht langer afgesloten en worden er extra toiletten geplaatst om wildplassen te voorkomen. Ook worden er extra prullenbakken geplaatst, worden er geregeld schoonmaakacties gehouden en moet de stad na 24 uur weer schoon zijn.

'Erg teleurstellend'
De meeste bewonersverenigingen vinden de maatregelen 'erg teleurstellend'. Vooral naar de belangrijkste klacht, de geluidsoverlast, is volgens hen niet geluisterd. De gemeente zet meer handhavers in, die moeten gaan controleren of de geluidsnormen niet worden overschreden, maar aan het geluidsvolume zelf is volgens de bewoners niks gedaan.

De gemeente gaat wel groot onderzoek doen in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, om zo de normen in de toekomst beter te kunnen afstemmen.

De bewonersverenigingen zeggen vragen te hebben over dit onderzoek, ook over de rol die zij daarbij kunnen spelen. "Wat er ook mee bedoeld wordt, het helpt de bewoners niet bij deze editie van de Gay Pride." De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) heeft bewoners opgeroepen zelf geluidsmetingen te doen om de problematiek aan te kaarten.

Nieuwe wensen
In een brief aan de bewoners schrijft de gemeente dat de maatregelen steeds tot nieuwe wensen van bewoners leidden. Een uitspraak die wijkcentrum d'Oude Stadt erg stoort. "Want als er echt geluisterd zou zijn naar de bewoners en hun jarenlange klachten serieus genomen zouden zijn, lag er niet de vergunning zoals die gegund is."

De organisaties vragen dinsdag aan de rechter om voor de belangrijkste klachten een oplossing te vinden voordat het evenement op 23 juli van start gaat. De gemeente zegt het te spijten 'dat de vele gesprekken niet tot vertrouwen hebben geleid dat de gemeente Amsterdam voldoende oog heeft voor uw belangen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden