Bewoners binnenstad pessimistisch over leefbaarheid

Bewoners van de binnenstad raken het geloof in hun eigen buurt kwijt. Ze zijn pessimistisch over de leefbaarheid in hun omgeving, die ze als vies en druk ervaren.

Michiel Couzy
null Beeld ANP
Beeld ANP

In de binnenstad, rondom de Burgwallen, is het pessimisme over de buurt groot en zelfs groter dan in de rest van de stad. Dat blijkt vrijdag uit het tweejaarlijkse onderzoek naar de leefbaarheid van de woonomgeving in Amsterdam.

Ook in de Jordaan, grachtengordel en Haarlemmerbuurt maken mensen zich in toenemende mate zorgen over de leefbaarheid hun buurt. Gevraagd naar hun verwachtingen voor de buurt, geven de bewoners een onvoldoende of magere voldoende.

Dat is opvallend, want het centrum scoort traditioneel het best als het gaat om leefbaarheid, maar die tijd lijkt voorbij, blijkt uit de resultaten.

Herkenbaar
"Heel herkenbaar," zegt Walther Schoonenberg van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. "Bewoners in de binnenstad hebben het gevoel dat een kantelpunt is bereikt en zijn onzeker welke kant het opgaat."

De grootste ontevredenheid in de binnenstad betreft vuil, criminaliteit en overlast van groepen. Het gevolg: de betrokkenheid met de buurt is erg laag. "Wij horen dat mensen hun kont tegen de krib hebben gegooid," aldus Schoonenberg. "Die zijn vertrokken of willen vertrekken."

Gemiddeld genomen zijn Amsterdammers erg tevreden over hun stad. Voor de leefbaarheid in hun buurt geven ze gemiddeld een 7,5, het hoogste cijfer sinds de eerste meting in 2001.

Maar in deze stad van tevredenheid zitten een paar flinke vlekken. De binnenstad is zo'n vlek, net als drie buurten in Slotermeer en Geuzenveld, die als slechtste uit de bus komen. Zij krijgen een 6,4. De Apollobuurt scoort het hoogste cijfer, een 8,7.

Zorgen
Wethouder Laurens Ivens van Wonen maakt zich zorgen over de grote verschillen in tevredenheid.

"We gunnen iedere Amsterdammer een mooie buurt." Het college investeert volgens de wethouder inmiddels flink in de verbetering van buurten. "Daar hadden we niet veel later aan moeten beginnen."

Vervuiling
Het college heeft bezuinigd op de reinigingsdienst in een tijd dat veel bewoners van met name het centrum klagen over vervuiling.

Wethouder Eric van der Burg heeft inmiddels excuses aangeboden voor deze ingreep. Ivens zegt dat de nieuwe aanpak van de reiniging zich nu moet gaan bewijzen en anders moet daar weer geld bij.

Totale tevredenheid Amsterdam: 7,5

Grootste tevredenheid: Apollobuurt 8,7

Minste tevredenheid: Slotermeer-Zuidwest, Slotermeer-Noordoost en Geuzenveld, 6,4

Grootste stijger: rondom Erasmuspark, van 7,0 naar 7,6

Dalers: Weteringschans, Jordaan, Venserpolder, Holendrecht/Reigersbos

Beste stadsdeel: Zuid, 8,1

Minste stadsdeel: Nieuw-West, 6,8

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden