Bewoners binnenstad naar rechter om te grote opzet Gay Pride

Een aantal bewonersverenigingen uit de binnenstad stapt naar de rechter omdat ze de opzet van de EuroPride dit jaar te groot vinden en bang zijn voor overlast.

De Canal Pride trekt dit jaar op 6 augustus door Amsterdam Beeld anp
De Canal Pride trekt dit jaar op 6 augustus door AmsterdamBeeld anp

Ze willen dat bars en podia eerder sluiten, dat rekening wordt gehouden met geluidsoverlast, de Prinsengracht na de Canal Pride wordt afgesloten en dat het aantal bezoekers van de Zeedijk beperkt blijft. Ook zeggen de bewoners dat klachten over geluidsoverlast niet serieus worden genomen.

Eerder uitten verschillende bewonersverenigingen hun zorgen over de overlast van de Gay Pride. In de vergunning zijn volgens de bewoners hun bezwaren niet meegenomen. Woensdagmiddag sprak daarop een aantal bewonersorganisaties uit de binnenstad, verenigd in wijkcentrum d' Oude Stadt, met burgemeester Van der Laan en de organisatie van de Amsterdam Gay Pride elkaar in een vertrouwelijk gesprek.

Niet tegen Gay Pride
De gemeente meldt volgende week op welke punten tegemoet kan worden gekomen in de terugkerende overlast die bewoners ervaren bij grote evenementen in de binnenstad. Maar de bewoners wachten de uitkomsten daarvan niet af en stappen naar de rechter, omdat hun bezwaarschriften pas in behandeling worden genomen als de EuroPride al van start is gegaan. Daarom vragen de organisaties aan de rechter om voor de belangrijkste klachten een oplossing te vinden vóórdat het evenement op 23 juli van start gaat.

De bewoners stellen overigens dat de Gay Pride, "het jaarlijkse feest van vrijheid, diversiteit en solidariteit, thuishoort in Amsterdam en zeker doorgang moet vinden, juist nu na de aanslag op Gay club Pulse in Orlando."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden