PlusReportage

Bewoners bezorgd over loden leidingen: ‘We eisen gezonde woningen’

De demonstrerende bewoners. Beeld Ton Damen
De demonstrerende bewoners.Beeld Ton Damen

Bewoners van woningen aan de Kramatweg in Oost eisen van verhuurmakelaar Rappange dat de loden leidingen in hun woningen binnen een maand worden vervangen.

“Gezonde woningen, dat is wat we eisen,” zegt Floyd Fransman (54) bij een demonstratie voor de deur van verhuurmakelaar Rappange aan de Prinsengracht 255. “We willen gewoon in goede woningen leven, zonder loden waterleidingen, zodat we er niet ziek worden.”

Enkele tientallen demonstranten, voornamelijk bewoners van woningen aan de Kramatweg in Oost, verzamelden zich woensdagmiddag met Fransman bij het Homonument. Ze boden de directie van Rappange een ‘loden bokaal’ aan. Ook hadden ze bij wijze van ludieke actie water uit de kraan van een van de woningen getapt, en vroegen de directie met ‘glazen loodwater’ met de bewoners te proosten op betere tijden.

Twee eisen

Uit een onderzoek van de stichting !Woon bleek recentelijk dat het drinkwater in woningen aan de Kramatweg in november 98,4 microgram lood per liter bevatte, ongeveer tien keer meer dan de toegestane hoeveelheid (10 microgram).

De bewoners van ongeveer 45 appartementen, die verhuurd worden via beheerder Rappange en deels eigendom zijn van familieleden van de makelaar, legden woensdag twee eisen neer.

De demonstranten eisen goede woningen met veilig drinkwater. Beeld Ton Damen
De demonstranten eisen goede woningen met veilig drinkwater.Beeld Ton Damen

De demonstranten willen dat de eigenaren binnen een maand de loden leidingen van hun woningen vervangen. Een tweede eis is dat Rappange nog voor de zomer met de bewoners om de tafel gaat zitten om een plan van aanpak op te stellen voor andere gebreken van de huizen. De bewoners hebben onder meer last van tochtige kozijnen en schimmel in de huizen.

Geschil

Het geschil tussen de huurders en Rappange bestaat al lange tijd. Tijdens overleg in 2014 zouden de bewoners ter sprake hebben gebracht dat zij bezwaren hebben tegen de loden waterleidingen. Uit e-mailverkeer van twee jaar later blijkt dat het onderwerp nog steeds op de agenda staat.

De gesprekken over renovatie zouden volgens de bewonerscommissie zijn gestopt nadat Rappange zich niet bereid had verklaard verhuiskostenvergoeding te betalen aan bewoners, indien zij voor het onderhoud hun huis moeten verlaten.

Inmiddels hebben raadsleden vragen gesteld in de gemeenteraad. Wethouder Laurens Ivens (SP) van Wonen heeft bij Rappange opheldering gevraagd. Hij noemde makelaar Rappange woensdagochtend in een commissievergadering van de gemeenteraad een ‘onwelwillende verhuurder’ die niet ingaat op verzoeken van huurders om onderzoek te doen. Hij wil binnenkort met Rappange in gesprek. Alle raadsfracties spraken hun zorg uit over het loden waterleidingendossier.

SP-raadslid Erik Flentge spreekt in geval van de Kramatweg van wantoestanden: “Wij hebben recente e-mailwisselingen tussen de bewonerscommissie en Rappange ingezien. Daaruit blijkt dat Rappange geen onderzoek wilde doen naar de kwaliteit van het water en ook niets wilde doen om de leidingen te verbeteren.” Dorrit de Jong van GroenLinks wil dat de gemeente contact zoekt met alle particuliere verhuurders.

De loden bokaal die bewoners aan verhuurmakelaar Rappange hebben aangeboden.  Beeld Privéfoto van actievoerder
De loden bokaal die bewoners aan verhuurmakelaar Rappange hebben aangeboden.Beeld Privéfoto van actievoerder

Rappange: nieuw onderzoek nodig

Robert Beekman, manager verhuurbeheer van Rappange, laat woensdagmiddag desgevraagd weten de kwestie rond lood in het drinkwater bij woningen aan de Kramatweg hoog op te nemen. Hij stelt dat het onderzoek van !Woon uitwijst dat bij tien woningen te veel lood in het water zit.

Beekman noemt dat een ernstige zaak en laat weten een gecertificeerd bedrijf de opdracht te hebben gegeven het onderzoek van !Woon, dat volgens hem niet compleet is, over te doen. Daarna zal Rappange een ‘behandelplan’ opstellen. Intussen verstrekt de makelaar namens de verhuurder een waterfilter van Zerowater. Rappange raadt de huurders aan bij twijfel geen kraanwater te drinken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden