Bewoners B en L ontzien

AMSTERDAM - Bewoners van het Bos en Lommerplein krijgen toch geen extra belastingaanslag, dankzij een compromis tussen wethouder Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën.Beide partijen zijn elkaar tegemoet gekomen. De belastingdienst heeft de hoogte van de totale heffing van 150.000 euro teruggebracht tot 40.000 euro. Dat bedrag zal de gemeente Amsterdam voor de bewoners betalen aan de fiscus. Dit staat in brieven die vandaag naar de Tweede Kamer en de gemeenteraad zijn verzonden.

Het gaat om bewoners die vorig jaar hun huis moesten verlaten wegens instortingsgevaar. Naast een vergoeding voor geleden schade kregen ze bijna drie maanden lang een daggeldvergoeding van twintig euro, voor zaken als extra reis- en telefoonkosten en opvang van huisdieren. De gemeente stelde destijds dat het bedrag onbelast was, maar de belastingdienst legde huishoudens een heffing op van tussen de 600 en 1800 euro.

Asscher betichtte de fiscus van 'dienstklopperij'. Maar staatssecretaris De Jager vreesde dat anderen op grond van het gelijkheidsbeginsel ook een fiscale vrijstelling zouden eisen.

De Tweede Kamer vond dat de bewoners moesten worden ontzien. De Jager beloofde daarop nog één keer te praten met de gemeente. De staatssecretaris wilde Amsterdam nogmaals de kans bieden het totale bedrag te voldoen voor de bewoners, wat de gemeente vorig jaar had geweigerd. Dat gebeurde nu weer. Maar zowel De Jager als Asscher bleek bereid tot een schikking. Gisterochtend sloten hun ambtenaren een akkoord.

In de brief aan de raad schrijft Asscher dat de fiscus na controle van bonnen en dergelijke ervan overtuigd is dat er aantoonbare kosten zijn gemaakt met het grootste deel van de daggeldvergoeding. Daardoor valt de uiteindelijke heffing ruim een ton lager uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden