Bewoners asbestcomplex krijgen second opinion

Er komt een tegenonderzoek naar de resultaten van de asbestmetingen in het wooncomplex aan de Louweshoek in Slotervaart. De bewoners willen zelf een partij aanwijzen om het onderzoek uit te voeren.

Medewerkers van Bouw-en Woning-toezicht lopen door een met asbest besmet pand in Slotervaart. Elf appartementen werden ontruimd nadat er asbest gevonden werd. Beeld ANP
Medewerkers van Bouw-en Woning-toezicht lopen door een met asbest besmet pand in Slotervaart. Elf appartementen werden ontruimd nadat er asbest gevonden werd.Beeld ANP

De bewoners hebben geen vertrouwen in de verklaring van Stichting Woonzorg dat het besmettingsgevaar geweken is. Tijdens een twee uur durend gesprek zaterdagmiddag tussen burgemeester Eberhard van der Laan, stadsdeelbestuurder Els Verdonk, Stichting Woonzorg en rond de veertig verontruste bewoners werd daarom besloten tot extra onderzoek. Het onderzoek wordt betaald door Woonzorg.

Het is nog onduidelijk wie de second opinion zal uitvoeren. Het voorstel van de gemeente en de woonstichting was om TNO te vragen de door het bedrijf Fibrecount gedane metingen te controleren en een uitspraak te doen over de veiligheid van het complex.

Maar de bewoners vinden dat ze zelf een partij mogen aanwijzen om het onderzoek uit te voeren. TNO is volgens hen niet onafhankelijk, schreven ze in een e-mail aan de gemeente. Ze wijzen erop dat TNO samenwerkt met Espria, een maatschappelijke organisatie waar ook Woonzorg deel van uitmaakt. 'Dit heeft bij ons de schijn van partijdigheid gewekt,' aldus de bewoners.

Zij willen dat het adviesbureau RPS het onderzoek van Fibrecount valideert; een partij die ze al eerder aandroegen voor het tegenonderzoek.

Lees het hele artikel vandaag in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden