PlusFilmrecensie

Bewondering voor Oscar Wilde in The Happy Prince slaat lam

Dat Oscar Wilde voor acteur en regisseur van The Happy Prince een held is, steekt Rupert Everett niet onder stoelen of banken. Zijn enorme betrokkenheid heeft als nadeel dat de film nogal gewichtig en looiig is.

Jos van der Burg
Everett speelt Wilde met veel drama als een man die de ene na de andere tegeltjeswijsheid ('Lijden betekent niets als er liefde is') de wereld in slingert. Beeld The Happy Prince
Everett speelt Wilde met veel drama als een man die de ene na de andere tegeltjeswijsheid ('Lijden betekent niets als er liefde is') de wereld in slingert.Beeld The Happy Prince

Bewondering is mooi, maar kan ook lamslaan. Dat Oscar Wilde voor Rupert Everett een held is, toont de acteur, scenarist en regisseur al decennia. Als hij de kans ziet, gebruikt hij zijn bekendheid om Wilde onder de aandacht te brengen.

Zo speelde hij in verfilmingen An Ideal Husband (1999) en The Importance of Being Earnest (2002). Zes jaar geleden stond hij als zijn held op de planken in het theaterstuk The Judas Kiss, over Wildes 'vrijwillige' ballingschap in Frankrijk, het land waar hij zich na twee jaar gevangenisstraf vestigde.

Gebroken
Wilde had die veroordeling over zichzelf afgeroepen door een smaadproces te beginnen tegen een graaf die hem een sodomiet had genoemd.

Een domme actie van Wilde, want tijdens het proces kwamen zoveel bewijzen van homoseksuele contacten naar boven, dat hij zelf in de beklaagdenbank belandde, met als resultaat twee jaar opsluiting.

Daarna was Wilde geen briljante, scherpzinnige en humoristische geest meer. Op 46-jarige leeftijd overleed hij berooid in Parijs - drie jaar na zijn vertrek uit Engeland - aan een hersenvliesontsteking. In The Judas Kiss oogstte Everett veel succes als een gebroken Wilde, wiens genialiteit soms even opflikkerde.

Bekrompen maatschappij
In The Happy Prince is Everett niet alleen in dezelfde rol te zien, ook schreef en regisseerde hij de film. Zijn enorme betrokkenheid heeft als nadeel dat The Happy Prince, dat zich net als The Judas Kiss richt op Wildes leven in Frankrijk, nogal gewichtig en looiig is.

Everett speelt Wilde met veel drama als een man die de ene na de andere tegeltjeswijsheid ('Lijden betekent niets als er liefde is') de wereld in slingert. In de zwaar aangezette dramatiek is Wilde bijna een Christusfiguur. Maar de boodschap komt over: de bekrompen victoriaanse maatschappij vernietigde een briljante schrijver.

The Happy Prince

Regie Rupert Everett
Met Rupert Everett, Emily Watson
Te zien in City, Tuschinski

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden