Bewijs voor liquidaties dankzij blunder president motorclub

Justitie heeft nieuw bewijs tegen Caloh Wagoh in handen dankzij een blunder van de president van de omstreden motorclub. Delano R. (‘Keylow’) maakte screenshots van versleutelde gesprekken waarin opdracht werd gegeven tot liquidaties en bewaarde die op zijn laptop en externe harde schijven.

Het logo van Caloh Wagoh.Beeld PR

Dat bevestigen diverse bronnen die bij het onderzoek zijn betrokken. De screenshots versterken de verdenking dat de top van de motorclub verantwoordelijk is voor tal van liquidaties in de onderwereld. Doordat de recherche de berichten kon lezen, zijn recent vijf nieuwe verdachten aangehouden die worden verdacht van het uitlokken en voorbereiden van liquidaties.

De recherche ontdekte de screenshots recent toen het de laptop en de harde schijven van president Keylow wist te openen. De blunder is opmerkelijk:  Keylow voerde zijn gesprekken juist met een versleutelde PGP-telefoon, om zo te kunnen communiceren zonder dat de buitenwereld kan meelezen. Bovendien was er een instelling ingeschakeld op de telefoon waardoor de berichten automatisch na twee uur worden vernietigd. Maar al die beveiliging is nutteloos gebleken, omdat hij die gewraakte berichten op zijn telefoon fotografeerde én opsloeg.

De motor starten

De berichten stammen uit februari 2017. Keylow spreekt erin met een vermeende opdrachtgever, Jermaine B., over de voorgenomen liquidatie van de Amsterdamse crimineel Inchomar Balentien. De twee spreken over de voorgenomen moord alsof het de normaalste zaak van de wereld is. “Als je hem dit weekend of maandag nog (doet) geef ik je snel 80 zonder gezeik,’’ schrijft B. Hij bedoelt daarmee waarschijnlijk dat hij 80.000 euro wil betalen voor de huurmoord. “Ok. Maak er werk van,’’ reageert Keylow, waarop B. schrijft: “Omdat jij vriend van onze broeder was behandel ik je extra (goed). Zou niemand zo veel geven voor die hond, maar hij is dichtbij jou. Een goede om de motor ff te starten.’’ De moord op Balentien zou de eerste moeten worden voor de kort daarvoor opgerichte motorclub. De liquidatie ging overigens niet door. In juli van dit jaar is Balentien alsnog doodgeschoten in de Amsterdamse Bijlmer.

In maart 2017 komt het opnieuw niet tot een daadwerkelijke moordpoging, door een opmerkelijke interventie van de politie. Politieagenten hebben het gevoel dat er iets niet pluis is en arresteren in Amsterdam drie verdachten wegens verdacht gedrag: Orhan P., Moriën J. en Willem B. Ze blijken in het bezit van automatische vuurwapens, twee handvuurwapens, een geluidsdemper, een gestolen auto en flessen benzine.

De recherche is er dan al van overtuigd dat zij iemand wilden ombrengen, maar concreet bewijs was er op dat moment nog niet. Uiteindelijk worden zij slechts veroordeeld voor wapenbezit en het kopen van een gestolen auto. Met de door hun voorman opgeslagen versleutelde gesprekken denkt het OM nu alsnog te kunnen bewijzen dat het drietal van plan was iemand te vermoorden. Zij worden nu vervolgd voor het voorbereiden van een moord. Het OM heeft naast de PGP-gesprekken ook sterk bewijs in handen door de verklaringen die
medeverdachte Tony de G. als kroongetuige heeft afgelegd.

Tal van liquidaties

Vrijdag 4 oktober gaat het proces tegen de leden van Caloh Wagoh weer verder in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Zij worden nu verdacht van de liquidaties op Farid Souhali (april 2017), Jaïr Wessels (juli 2017) en Zeki Yumusak (juli 2017), het moordplan op Inchomar Balentien en de mislukte poging in Amsterdam. Ook de beschieting van de villa van drugscrimineel Mohamed H. in Doorn (juni 2017) wordt een aantal leden ten laste gelegd. In totaal zitten er nu twaalf verdachten vast in dit steeds groter wordende strafproces tegen de motorclub. Eerder al werden verschillende leden veroordeeld voor de aanslag op tijdschrift Panorama. In deze zaak werden stevige gevangenisstraffen opgelegd.

Pieter Hoogendam, de advocaat van Keylow, zegt inhoudelijk niet te kunnen reageren op de door de recherche gevonden pikante gesprekken. “Mij zijn beperkingen opgelegd door het Openbaar Ministerie. Ik mag hier simpelweg niet met anderen dan mijn cliënt over spreken,’’ zegt Hoogendam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden