Bewijs vernielingen staat op YouTube

null Beeld

AMSTERDAM - De elf jongeren die als eersten een schadeclaim van de gemeente kunnen verwachten wegens vernielingen tijdens de jaarwisseling op het Joop Woortmanplein in Osdorp, zijn dankzij zichzelf de klos. Ze filmden hun acties met hun mobiele telefoon en zetten die beelden op de internet site YouTube. Een buurtregisseur heeft ze herkend.

Dat zegt wijkteamchef Andy ten Bosch van Meer en Vaart. Het is nieuw dat de politie, net als de jongeren zelf, ook het internet op gaat en daar bewijzen haalt. Ten Bosch: ''Want het is toch wel heel vrijpostig om te etaleren wat niet mag, zo van: dit doen wij allemaal en niemand grijpt in. Dat moet maar eens stoppen.''

De jongeren, van dertien tot negentien jaar, richtten in de oudejaarsnacht voor negenduizend euro schade aan. Eerder was op hetzelfde plein al voor 25.000 euro vernield. De kwestie van overlast en vernielingen is de eerste zaak waarin de gemeente, mede op basis van internetbeelden, via een civielrechtelijke procedure schade gaat verhalen op daders. De jongeren of hun ouders kunnen een rekening van achthonderd euro verwachten.

Ten Bosch: ''Er zijn duidelijk grenzen. Misschien leren ze nu dat je je op het internet kunt uitsloven, maar dat het zich ook tegen je kan keren. Dat wij daar ook naar kijken en dat we actie ondernemen.'' (HET PAROOL)

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden