Update

Beweging Denk wil eed voor journalisten

Journalisten zouden een eed moeten afleggen waarin zij bijvoorbeeld beloven hun beroep te goeder trouw uit te oefenen. Dat wil de politieke beweging Denk.

Tunahan Kuzu (Denk) tijdens een Tweede Kamerdebat.Beeld anp

Volgens de politiek leider van Denk, het Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu, schort het aan vertrouwen in de media. Een eedaflegging 'zou kunnen helpen om de schijn van wantrouwen, die blijkens onderzoek bij een hoop mensen leeft, te voorkomen. En dat is uitermate belangrijk voor onze parlementaire democratie', aldus Kuzu dinsdag in een verklaring.

Hij benadrukt de noodzaak van goed functionerende media die onder meer informeren en controleren. Kuzu vergelijkt journalisten met accountants, bankiers, rechters, advocaten, bestuurders, militairen, artsen en Kamerleden. Zij hebben ook een 'grote maatschappelijke verantwoordelijkheid en daarom leggen ze al dan niet wettelijk verplicht een eed af', aldus Kuzu.

Vrijwillige eed
De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) ziet niets in een verplichte eed. "Als een politicus dit zegt gaan de alarmbellen af. Dit is in strijd met het uitgangspunt van de vrije pers. Journalistiek is een open beroepsgroep en niet te vergelijken met bijvoorbeeld artsen of advocaten. Het is ook niet uit te voeren, want wie gaat controleren of journalisten zich aan de de eed houden en wat zijn de consequenties als ze dat niet doen?" zegt algemeen secretaris Thomas Bruning.

De NVJ kan zich wel vinden in een vrijwillige eed. "Dat is binnen de journalistiek al eerder bepleit, maar het moet een open vrije beroepsgroep blijven."

Jeroen Smit
Een jaar geleden pleitte hoogleraar Jeroen Smit tegenover Het Parool ook al voor 'een soort eed', naar aanleiding van verzonnen bronnen van een ontslagen Trouwjournalist. Hij noemde de eed toen "een korte verklaring, vastgelegd in een register, waarin je belooft te streven naar waarheidsvinding en het beter maken van de samenleving en zorgvuldig te werk zal gaan."

Denk kwam recentelijk onder vuur te liggen na een publicatie in NRC Handelsblad. Twee zorginstellingen verdenken voorzitter Selçuk Öztürk van laakbaar handelen in zijn tijd als zakenman. Eerder deze maand betwistte de beweging de onafhankelijkheid van de media in een filmpje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden