Plus

Bewegen Amsterdammers wel genoeg?

Nederlanders overschatten hun bewegingsgedrag, blijkt uit onderzoek van I&O Research. 68 procent vindt dat ze genoeg bewegen, terwijl slechts vier op de tien voldoen aan de richtlijnen van de Gezondheidsraad.

Peter Harte Beeld Tammy van Nerum
Peter HarteBeeld Tammy van Nerum

Weer of geen weer
Peter Harte (70) fietst gemiddeld elke dag een uur. "Dat is het minimum. Als het mooi weer is, trekken mijn vrouw en ik eropuit om langere tochten te maken. Dan fietsen we zeker veertig, soms zelfs vijftig kilometer. Bij regen ga ik wandelen, maar weer of geen weer, ik zorg er altijd voor dat ik minimaal een uur per dag bewust aan het bewegen ben."

En daar blijft het niet bij voor Harte. "Op maandag- en vrijdagavond sta ik op de tennisbaan. Dus dat is nog eens drie uur erbij aan intensief sporten per week." Aan krachttraining doet Harte niet. "Nou ja, ik til mijn kleinkinderen op. Telt dat?" Hoewel Harte niet volledig aan de bewegingsrichtlijnen van de Gezondheidsraad voldoet, vindt hij het prima zo. "Ik beweeg veel en voel me goed."

Danilo Stumeijer Beeld Tammy van Nerum
Danilo StumeijerBeeld Tammy van Nerum

Geen krachttraining
Danilo Stumeijer (21), student systeem­beheer, weet, ondanks dat hij de bewegingsrichtlijnen niet kent, dat hij er niet aan voldoet. Stumeijer voetbalt anderhalf uur per week en werkt gemiddeld vier uur per week als fietskoerier voor Uber. "Dat is vrij intensief en dan laat ik ook mijn hond elke dag uit. Soms is dat een half uur, op vrije dagen kan dat zomaar anderhalf of twee uur zijn."

"En daarbij: ik fiets overal naartoe. Geen ov voor mij, daar houd ik niet van, net als van krachttraining. Ik ben heel dun, maar ik heb niet de behoefte om breder te worden." Al met al lijkt het erop dat Stumeijer een actieve ­levensstijl heeft. "Maar ik rook en drink veel, dus mijn conditie is alsnog heel slecht. Ik zou wel willen stoppen, maar het is ingewikkeld. Het is toch echt een verslaving."

Marije Brinkhorst Beeld Tammy van Nerum
Marije BrinkhorstBeeld Tammy van Nerum

Veel fietsen
Marije Brinkhorst (25) is student en fietst vooral veel. "Ik denk gemiddeld wel een uur per dag, misschien meer. En af en toe sport ik. Hoe vaak? Dat verschilt van één keer per week tot één keer per maand. Dan ga ik hardlopen." Brinkhorst weet dat ze niet genoeg beweegt om aan de norm van de Gezondheidsraad te voldoen.

Door het fietsen komt ze wel aan de 2,5 uur per week matig tot intensief bewegen, maar ze doet niet aan krachttraining. "Ik heb wel een actieve ­levensstijl. Ik kom nooit aan, terwijl ik niet super­gezond eet. Dat komt doordat ik zelden stilzit en veel loop. Op vakantie is op het strand liggen bijvoorbeeld geen optie. Ik houd van actieve uitstapjes. Als we naar mijn gemiddelde kijken, geloof ik wel dat ik meer beweeg dan de gemiddelde Nederlander."

Niels van de Vost Beeld Tammy van Nerum
Niels van de VostBeeld Tammy van Nerum

Thuis opdrukken
Niels van de Vost (48) is computerprogrammeur en hoewel hij ongeveer vier uur per dag stilzit, vindt hij dat hij genoeg beweegt. "Op mijn toerfiets leg ik ongeveer honderd kilometer per week af. Dat is omgerekend twee uur per dag." Ook probeert hij niet te lang stil te zitten achter zijn laptop.

"Tussendoor ga ik altijd even naar buiten, een shaggie roken of een wandeling maken." Ook aan krachttraining wordt gedacht. "Zeker drie keer per week druk ik me op. Gewoon thuis, ja. Dat doe ik dan ongeveer veertig keer. Ik denk dat ik die richtlijnen wel evenaar. En eerlijk: of ik er nu aan voldoe of niet, ik vind het prima zo. Ik voel me goed en heb nergens last van. Nog niet."

De richtlijnen

Minimaal tweeënhalf uur per week matig of zwaar intensieve ­inspanning leveren, twee keer per week krachttraining en niet meer dan acht uur per dag ­stilzitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden