update

Bewaking grenzen opgeschaald, dreigingsniveau niet omhoog

Ook in Nederland zijn extra veiligheidsmaatregelen nodig, zei premier Mark Rutte zaterdag in reactie op de aanslagen in Parijs. Het gaat dan om zichtbare en ontzichtbare maatregelen, onder regie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het dreigingsniveau in Nederland gaat niet omhoog.

Beeld anp

De veiligheids- en inlichtingendiensten zijn in verhoogde staat van paraatheid, zei Rutte. Daarnaast is de grensbewaking opgeschaald en geïntensiveerd, met name voor alle verkeer herleidbaar tot Frankrijk. Dit geldt ook voor luchthavens en treinstations.

Het dreigingsniveau staat nu op substantieel. Dat wil zeggen dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is. Dit is het een na hoogste dreigingsniveau.

Het gaat pas naar kritiek, het hoogste niveau, als er sterke aanwijzingen zijn dat een aanslag zal plaatsvinden in Nederland. Volgens de NCTV zijn er nu geen concrete aanwijzingen voor een terroristische aanslag in Nederland.

Georganiseerde aanslag
Volgens de NCTV, die intensief contact heeft gehad met landen om ons heen, wijst alles op een doordachte en strak georganiseerde aanslag. Inmiddels heeft IS de aanslag opgeëist.

Op grote evenementen, zoals de intocht van Sinterklaas in Meppel zaterdag en elders, is de politie extra oplettend, maar ze kunnen wel gewoon doorgaan, benadrukte Rutte.

Waakzaam en alert
Volgens Rutte moeten we vooral de kalmte en de eensgezindheid bewaren. 'We hebben hier te maken met extremisten die maar één doel hebben: onze westerse samenleving destabiliseren door haat te zaaien. Het allerdomste en alleridiootste wat we kunnen doen is ons door deze idiote barbaren uit elkaar laten drijven en die griezels zo hun zin te geven. Ons beste antwoord aan deze barbaren is dat we ons niet uit elkaar laten spelen. We laten ons niet intimideren. Wij zijn met meer, we wijken niet voor onverdraagzaamheid. Geweld en extremisme zullen nooit winnen van vrijheid.'

De premier zei ook dat deze daad niet 'onweersproken' zal blijven. Er is intensief contact tussen alle betrokken landen en instanties. Hij heeft de Franse president Hollande alle hulp aangeboden die Nederland kan bieden. Volgens Rutte is Nederland in oorlog met IS, dat de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opeiste. 'ISIS is de vijand.'

ID-kaart
Reizigers naar Frankrijk raadt Rutte aan om extra waakzaam te zijn. Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Frankrijk aangepast. In het land geldt de noodtoestand en zijn de grenscontroles verscherpt. Reizigers moeten hun paspoort of ID-kaart altijd op zak hebben en altijd de aanwijzingen van de autoriteiten opvolgen, staat te lezen op de reisadviezen-website.

Verder kondigde de minister-president aan dat maandag op alle overheidsgebouwen de vlag halfstok zal hangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden