Lezersbrief

'Bewaar bijzondere landarbeidershuisjes'

Nico Jansen wil in een lezersbrief aan Het Parool aandacht vragen voor het lot van drie landarbeidershuisjes aan de Sloterweg.

Huis aan de Sloterweg. Beeld Google Streetview

Bij alle verkiezingsgeweld dat over ons wordt uitgestort, wil ik graag aandacht vragen voor het lot van het agrarisch erfgoed dat nog te zien en te beleven valt aan die mooie oude Sloterweg.

Sinds mensenheugenis staan hier drie kleine landarbeidershuisjes op een rijtje, wat lager gelegen op het oude peil van de Riekerpolder. Het herinnert aan het agrarische ­verleden, net als boerderij Zomerlust en boerderij De Bijweg aan de overkant.

Als Amsterdam diversiteit en bijzonderheid in het vaandel zegt te ­willen dragen, moet het juist deze bijzonderheden bewaren voor toekomstige generaties, zodat niet een amorf stedelijk gebied ontstaat waaraan geen geschiedenis meer is af te lezen.

Nu willen de bestuurders van stadsdeel Nieuw-West de grond te gelde maken om de financiële positie van de stad te helpen verbeteren. Dat zal maar voor een heel klein deel helpen ten koste van groot maatschappelijk verlies.

De gemeenteraad heeft voor dit onderwerp tot nu toe weinig aandacht gehad, daar moet verandering in komen. Het stadsdeelbestuur laat hier haar verantwoordelijkheden liggen en maakt wellicht misbruik van macht, door een bestemmingsplanwijziging door te voeren puur ten bate van haar eigen project, dat beslist niet in het algemeen belang is.

Indertijd zijn het Aalsmeerder veerhuis en het Olympisch Stadion voor de poorten van de hel weggetrokken, daar geniet iedereen nog steeds van, ik hoop van ganser harte dat dit hier ook gebeurt. Voor mijn beleving en die van de generaties na mij.

Nico Jansen, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden