Bevrijding kamp Westerbork herdacht

WESTERBORK - De bevrijding van Kamp Westerbork wordt maandag herdacht. Het is precies 65 jaar geleden dat de Canadezen Westerbork bevrijdden. Vele kampoverlevenden, ook uit het buitenland, zijn tijdens de herdenking op het voormalig kampterrein in het Drentse Hooghalen aanwezig.

Prikkeldraad in Kamp Westerbork. De bevrijding van Kamp Westerbork wordt maandag herdacht. Het is precies 65 jaar geleden dat de Canadezen Westerbork bevrijdden. Foto ANP Beeld
Prikkeldraad in Kamp Westerbork. De bevrijding van Kamp Westerbork wordt maandag herdacht. Het is precies 65 jaar geleden dat de Canadezen Westerbork bevrijdden. Foto ANP

Het herdenkingsprogramma begint om 13.30 uur met een stille tocht over het kampterrein. Tijdens de tocht leest acteur Bram van der Vlugt enkele afscheidskaartjes voor. Voormalig kampgevangenen en jongeren spelen een centrale rol. Elke spreker vertelt iets dat betrekking heeft op een van de vijf oorlogsjaren. De herdenking wordt afgesloten met een bloemlegging bij het Nationaal Monument Westerbork.

Eregast tijdens de herdenking is Selma Engel-Wijnberg, die in 1943 via Westerbork werd afgevoerd naar Sobibor. Ze is de enige Nederlandse vrouw die de verschrikkingen in dit Poolse vernietigingskamp heeft overleefd en was na haar terugkeer niet meer welkom in Nederland omdat ze met een Pool was getrouwd. Minister Ab Klink biedt haar maandag namens de Nederlandse regering excuses aan voor deze ongepaste behandeling. Engel-Wijnberg woont sinds 1951 in de Verenigde Staten. Ze wilde niets meer met Nederland te maken hebben.

De NOS doet maandag (Ned. 1, 12.45-14.45 uur) live verslag van de herdenking. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden