'Bevriende oppositie' krijgt politieke prijs

D66, ChristenUnie en de SGP sloten vorig jaar een breed akkoord met het kabinet en daarom hebben ze vanavond een prijs gekregen. De Tweede Kamerleden Wouter Koolmees van D66, Carola Schouten van de ChristenUnie en Elbert Dijkgraaf van de SGP ontvingen de Prinsjesprijs. Ze zijn de financieel woordvoerders van hun partijen en onderhandelden met het kabinet.

Redactie
Financieel woordvoerders (VLNR) Carola Schouten (ChristenUnie), Wouter Koolmees (D66) en Elbert Dijkgraaf (SGP) nadat er een akkoord is bereikt over de rijksbegroting voor volgend jaar. Beeld anp
Financieel woordvoerders (VLNR) Carola Schouten (ChristenUnie), Wouter Koolmees (D66) en Elbert Dijkgraaf (SGP) nadat er een akkoord is bereikt over de rijksbegroting voor volgend jaar.Beeld anp

Volgens de jury hebben Koolmees, Schouten en Dijkgraaf op de achtergrond 'bijzonder veel betekend voor de vitaliteit van de Nederlandse parlementaire democratie'. Dat het kabinet kon samenwerken met de zogeheten 'bevriende oppositie', is in de ogen van de juryleden 'een schot in de roos'. Het herfstakkoord 'maakte effectief beleid mogelijk'.

De Prinsjesprijs wordt uitgereikt in de aanloop naar Prinsjesdag. Vorig jaar werd de prijs voor het eerst toegekend. Toen wonnen voorzitter Gerdi Verbeet en griffier Jacqueline Biesheuvel van de Tweede Kamer. Zij waren eind 2012 betrokken bij de formatie van het kabinet-Rutte II. Voor het eerst was daar geen koning of koningin bij betrokken. De Tweede Kamer had de regie overgenomen.

In de komende dagen worden er nog twee prijzen rond Prinsjesdag toegekend: op zaterdag de Prinsjesfotoprijs voor de beste politieke foto en op maandag de Prinsjesboekenprijs voor het beste politieke boek.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden