Bevoorrading supermarkten niet geblokkeerd: ‘Nepnieuws’

Hoewel actiegroep Farmers Defence Force zegt dat er geen blokkades komen om bevoorrading van supermarkten plat te leggen, wil het CBL toch een verbod van de rechter met een dwangsom van 5 miljoen euro per overtreding.

Boeren voerden vorige week actie op de Dam.Beeld ANP

De voorzieningenrechter van de rechtbank in Lelystad doet dinsdag uitspraak in een kort geding, waarmee het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) wil voorkomen dat boeren de bevoorrading platleggen. 

Tijdens de rechtszaak zei de advocaat van de boeren dat de acties ‘dynamisch’ zijn en dat de voedselbevoorrading niet wordt tegengehouden. ‘Nepnieuws,’ noemde hij de berichten over blokkades van distributiecentra, die zorgen voor de bevoorrading van supermarkten. Wat er dan wel gaat gebeuren, blijft geheim vanwege het ‘verrassingseffect’. Wel is duidelijk dat de boeren van plaats naar plaats willen trekken en ze hiervan melding hebben gedaan bij diverse gemeenten. De advocaat zei dat enige overlast niet is uit te sluiten.

De opmerking van FDF-voorman Mark van den Oever over het platleggen van de voedselbevoorrading was voorzien van een smiley, zei de raadsman. Van den Oever wilde hiermee de boel ‘een beetje opstoken’. De advocaat wil dat het CBL niet-ontvankelijk wordt verklaard in dit kort geding of dat de vorderingen worden afgewezen.

Geoefend

“Het lijkt er nu op dat de soep niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend, maar dat klopt niet. Er zijn hele duidelijke aanwijzingen voor,” reageerde de advocaat van het CBL. “Je kunt in dit land niet een ballonnetje oplaten en dan zeggen: haha, het was een grapje,” meende de raadsman, die denkt dat de plannen een stuk serieuzer zijn dan wordt gezegd. Zo is er volgens hem ook al geoefend met korte acties in Noord-Holland.

Het CBL vreest voor miljoenen euro’s schade als distributiecentra worden geblokkeerd in de drukke week voor kerst. 

De boeren zijn het niet eens met het kabinetsbeleid inzake de stikstofuitstoot en PFAS-normen. Voor het eerst zijn er nu ook acties gepland tegen de supermarktbranche om een beter verdienmodel af te dwingen.

Rutte: Holocaust-vergelijking besproken met boeren

De voorzitter van koepelorganisatie Landbouw Collectief is tevreden na een gesprek met premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten. “Er is een basis gelegd voor een overeenkomst”, zegt Aalt Dijkhuizen. Wat dat betekent voor de geplande protestacties, kan hij nog niet zeggen.

Nadat het Collectief had geklaag dat het kabinet boeren buitenspel zet, werd de organisatie uitgenodigd voor een ontbijt op het Catshuis. De organisatie sprak met het kabinet over stikstofmaatregelen en vooral over de voorwaarden om hierover door te praten met Schouten. De voorzitter spreekt maandagmiddag met de dertien organisaties die lid zijn van het Landbouw Collectief, om te “kijken of we tot een overeenstemming kunnen komen”.

De vergelijking tussen de behandeling van boeren en de Jodenvervolging heeft premier Mark Rutte “indringend aan de orde gesteld”, aldus de premier. Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force, kreeg veel kritiek vanwege zijn opmerking. FDF maakt deel uit van het Landbouw Collectief, waarmee Rutte maandagochtend ontbeet. Er was aanleiding dit te benoemen aan het begin van het gesprek, zeggen de partijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden