Beveiligingscamera's in Van Woustraat terug na overvallen

Na een reeks overvallen in de Van Woustraat is door het stadsdeel in samenspraak met de politie besoten weer beveiligingscamera's op te hangen in de winkelstraat.

Beeld Floris Lok

Dat laat stadsdeel Zuid woensdag per brief aan de ondernemers in de Van Woustraat weten.

De camera's worden opgehangen aan de noordkant van de winkelstraat, tussen de Stadhouderskade en de Tolstraat en blijven in elk geval tot eind 2017 hangen.

De beslissing volgt op een reeks gewelddadige overvallen in de straat. Sinds de jaarwisseling zijn zes gewelddadige overvallen in de straat gepleegd, in enkele gevallen werd het personeel met een vuurwapen bedreigd.

Het stadsdeel reageerde hier in maart op door onder andere het toezicht in de straat te verhogen. Ondanks deze getroffen maatregelen, kon nog een overval in april niet worden voorkomen. Wel is een verdachte opgepakt, die nog vastzit.

Gevoel van veiligheid
Op verzoek van de ondernemers in de straat is daarom door het stadsdeel, in samenspraak met politie en de burgemeester, besloten toch weer beveiligingscamera's in de straat op te hangen. "Het gevoel van veiligheid is door de overvallen bij zowel ondernemers als bezoekers ver te zoeken," zegt Sebastiaan Capel, D66-bestuursvoorzitter van stadsdeel Zuid. "De camera's moeten dit gevoel weer terugbrengen."

Ook wordt dit jaar fellere led-straatverlichting in de straat geïnstalleerd, om de zichtbaarheid 's avonds te verhogen.

Albert Cuypmarkt
Er hingen tot begin 2016 al beveiligingscamera's in de straat. Deze waren in 2013 opgehangen na een reeks geweldadige overvallen, maar toen de rust in de straat was teruggekeerd werden ze gedemonteerd.

Sinds de camera's weg zijn is de straat weer in trek bij overvallers. Mede door de nabijgelegen Albert Cuypmarkt en toeristische trekpleisters als het Rijksmuseum neemt de drukte op de Van Woustraat in rap tempo toe.

Mercatorplein
Dinsdag gaf de burgemeester ook groen licht voor het plaatsen van cameratoezicht in de Jan Evertsenstraat en op een deel van het Mercatorplein. Aanleiding hiervoor is een reeks geweldsincidenten en overvallen in korte tijd in de winkelstraat, sinds eind vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden