Beveiliging op 'Gülenschool' in Nieuw-West

Op basisschool Witte Tulp in Nieuw-West waren maandagochtend vier beveiligers aanwezig, en polste de politie in de buurt.

Jop van Kempen
Beveiligers kijken toe bij de start van de eerste schooldag van het nieuwe jaar op basisschool Witte Tulp Beeld Jop van Kempen
Beveiligers kijken toe bij de start van de eerste schooldag van het nieuwe jaar op basisschool Witte TulpBeeld Jop van Kempen

Witte Tulp is vanwege samenwerking met stichting Cosmicus aangeduid als een 'Gülenschool'. Een vader die met z'n vrouw hun twee dochters naar school brengt, plaatst echter een kanttekening. "Ik weet dat er verschillende Turks-politieke stromingen in de schoolleiding zijn vertegenwoordigd."

De vader vergezelt zijn kinderen vanwege de vrees dat de spanning in de Turkse samenleving zijn weerslag heeft op het schoolplein.

Basisscholen Witte Tulp en Cosmicus Impuls in Noord werden in de nasleep van de mislukte staatsgreep in Turkije op sociale media gekenmerkt als Gülenschool, verwijzend naar prediker Fethullah Gülen, volgens de Turkse president Erdogan het brein achter de mislukte staatsgreep op 15 juli.

Sfeer
In appjes van oudergroepen is gezegd dat er gedemonstreerd zou worden, maar dat blijft uit. Toch was het geen eerste schooldag zoals andere eerste schooldagen. Er waren vier beveiligers ingehuurd, de politie reed rondjes en stadsdeelwethouder Ronald Mauer kwam persoonlijk polshoogte nemen. Iedereen is op zijn hoede en dat beïnvloedt zichtbaar de sfeer.

"Ik zie vanochtend niet dat het politieke probleem in Turkije naar de Witte Tulp is geëxporteerd," zegt stadsdeelwethouder Mauer.

Een Turkse vrouw die haar kind naar school komt brengen, ziet echter wel een scheiding. "Er is groepsvorming. Ik draag geen hoofddoek en de vrouwen die wel een hoofddoek dragen, accepteren dat niet. Ik wil mijn kind zo snel mogelijk van de Witte Tulp halen."

Zie verder: Deze ouders halen hun kinderen wel/niet van een Gülenschool [+]

En: Amsterdam alert op spanningen onder Turkse leerlingen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden