Update

Beveiliging bij lezing over islam in De Balie

Debatcentrum De Balie in Amsterdam treft beveiligingsmaatregelen rond een lezing over de ontstaansgeschiedenis van de islam eind deze maand. Dat gebeurt nadat er in december een bijeenkomst werd verstoord door moslimextremisten. Directeur Yoeri Albrecht heeft dit vrijdag tegen het ANP gezegd.

Debatcentrum De Balie in Amsterdam ©De Balie Beeld
Debatcentrum De Balie in Amsterdam ©De Balie

De Britse schrijver en historicus Tom Holland komt 29 februari in De Balie praten over zijn nieuwe boek Het vierde beest. Dat gaat over het ontstaan van de islam. Holland stelt dat niet één regel in de Koran terug te voeren is op de profeet Mohammed, maar dat de islam schatplichtig is aan het jodendom, christendom en het zoroastrisme. Het boek verschijnt wereldwijd voor het eerst in Nederland.

Eieren
Begin december was de Canadese schrijfster en activiste Irshad Manji, die voor modernisering van de islam is, te gast in De Balie. Die avond liep volledig uit de hand. Enkele tientallen aanhangers van de extremistische groepering Sharia4Belgium bekogelden Manji met eieren en bespuugden haar.

De Balie huurt voor de lezing eind deze maand een beveiligingsbedrijf in. Dat was tijdens het incident in december niet gebeurd. Bovendien zal het debatcentrum van tevoren contact houden met de politie. Volgens Albrecht is in principe iedereen welkom. 'Ik ben voor een open debat. Maar als duidelijk is dat mensen komen om herrie te schoppen, komen ze er niet in.'

Albrecht is er verbolgen over dat het nodig is om beveiliging in te huren. Voor een culturele instelling als De Balie telt elke euro en het inhuren van beveiliging gaat ten koste van andere zaken. 'Het nare is dat dit soort fascistoïde gedrag culturele instellingen dwingt zich af te vragen of ze iemand als Tom Holland kunnen uitnodigen. Dat is een absolute schande. Terreur werkt, helaas.'

Sharia4Belgium is een extremistische groep die de sharia wil invoeren in België. De rechtbank in Antwerpen legde voorman Fouad Belkacem (beter bekend als Abu Imran) vrijdag 2 jaar cel op wegens aanzetten tot haat en geweld tegen niet-moslims. Twee mensen die tijdens het incident in december werden opgepakt, moeten later nog voor de rechter verschijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden