Beveiligers Schiphol stoppen toezicht op taxironselaars

Schiphol heeft het contract beëindigd met het beveiligingsbedrijf dat verantwoordelijk is voor het toezicht op de taxironselaars op het plein voor de luchthaven.

Marc Kruyswijk
Bedrijf Fred Beveiligt was de afgelopen maanden actief op Schiphol. Reizigers worden daar soms omsingeld door chauffeurs die taxidiensten aanbieden. De tweede man van rechts is van Fred Beveiligt, alle andere mannen met hesjes op de foto zijn chauffeurs of ronselaars. Beeld Marc Driessen
Bedrijf Fred Beveiligt was de afgelopen maanden actief op Schiphol. Reizigers worden daar soms omsingeld door chauffeurs die taxidiensten aanbieden. De tweede man van rechts is van Fred Beveiligt, alle andere mannen met hesjes op de foto zijn chauffeurs of ronselaars.Beeld Marc Driessen

Hoe het verder moet op het plein tussen de luchthaven en de taxistandplaats is niet duidelijk: beveiligingsbedrijf Fred Beveiligt ziet nog tot 1 februari samen met de Koninklijke Marechaussee toe op het handhaven van de openbare orde, daarna niet meer.

Een woordvoerder van de luchthaven wil niet op de beëindiging van het contract ingaan. Ook kan zij niet zeggen wie verantwoordelijk wordt voor de controles op het Schipholplein. "Er wordt iets geregeld, maar hoe het verder gaat na 1 februari is gewoon nog niet duidelijk." De Marechausse lijkt niet genoeg mankracht en prioriteit te hebben voor de ronselaars.

Voorbarig
Waarom dan toch al afscheid van de beveiligers is genomen, is een vraag waar Schiphol niet op vooruit wil lopen. De luchthaven loopt met de beëindiging van het contract met Fred Beveiligt zelf wel vooruit op een mogelijke beleidswijziging van de gemeente Haarlemmermeer. Het gemeentebestuur wil de plaatselijke regels aanpassen.

De gemeente Haarlemmermeer wil ook niet publiekelijk reageren. Een woordvoerder bevestigt dat Fred Beveiligt stopt en werkt aan het opstellen van een brief richting Schiphol. Het beveiligingsbedrijf verwijst voor een reactie naar opdrachtgever Schiphol.

Ronselen
Taxichauffeurs en ronselaars (mannen die klanten werven voor chauffeurs die verderop staan te wachten) proberen fanatiek reizigers in taxi's te krijgen. Beveiligers praten op de reizigers in om een taxi te nemen vanaf de officiële standplaats. Ronselen is illegaal, chauffeurs mogen wel werven.

Het is zeer de vraag of de nieuwe regels stand houden voor een rechter. Taxichauffeurs hebben in Nederland namelijk het recht hun diensten aan te bieden op de openbare weg. Het plein waar de laatste jaren zoveel over te doen is, is openbare weg. De gemeente moest bakzeil halen bij eerdere pogingen om de regels aan te trekken.

Lees ook: Taxichauffeurs ronselen klanten op Schiphol: 'Het is een spel' [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden