Beveiligers Schiphol leggen deze week werk neer

Beveiligers op Schiphol leggen al deze week een keer kortstondig het werk neer. Dat maakte vakbond FNV dinsdag bekend. Wanneer de werkonderbreking precies wordt gehouden, is nog niet bekend.

Beveiligers op Schiphol tijdens een eerdere actie in 2014. Beeld anp
Beveiligers op Schiphol tijdens een eerdere actie in 2014.Beeld anp

De beveiligers vinden de werkdruk te hoog en willen dat hun werkgevers en het luchthavenbedrijf daar maatregelen tegen nemen. Afgelopen weekeinde liep een ultimatum af, waarna FNV acties aankondigde. FNV wilde dat er afspraken zouden worden gemaakt over concrete maatregelen om de werkdruk aan te pakken.

Die acties zullen de veiligheid op 's lands grootste luchthaven niet in gevaar brengen, belooft de vakbond. Uitgangspunt is ook dat de reizigers er zo min mogelijk last van hebben. Naarmate het langer duurt voordat Schiphol en de beveiligingsbedrijven over de brug komen, gaan de frequentie en duur van de acties omhoog.

Het gaat om meer dan 1500 beveiligers, die werken in de bagagekelder en bij de bewaking van de passagiers- en personeelsdoorgangen. Op Schiphol werken in totaal zo'n 3000 beveiligers.

'Knelpunten opgelost'
Schiphol vindt de acties van FNV 'volstrekt prematuur'. Ze ondermijnen het tot dusver constructieve overleg tussen de beveiligingsbedrijven, vakbonden en het luchthavenbedrijf, aldus een verklaring. "De suggestie van de FNV dat Schiphol en de beveiligingsbedrijven niet bereid zijn tot het maken van concrete afspraken en partijen uitonderhandeld zijn is dus onjuist."

De luchthaven zegt 'diverse knelpunten' te hebben opgelost, zoals het aanpassen van de temperatuur en verlichting. "Knelpunten die minder eenvoudig aan te pakken zijn, worden op korte termijn samen met een gespecialiseerd bureau aangepakt."

Schiphol zegt dat - 'wanneer daar aanleiding toe is' - de luchthaven de voorzieningenrechter kan vragen de acties te verbieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden