Beveiligers Schiphol gaan actievoeren

De beveiligers van Schiphol gaan actievoeren. Het ultimatum dat vakbond FNV had gesteld aan de luchthaven en hun werkgevers om arbeidsomstandigheden van de beveiligers te verbeteren, is verstreken.

Het gaat om meer dan 1500 beveiligers op de luchthaven. Beeld anp
Het gaat om meer dan 1500 beveiligers op de luchthaven.Beeld anp

FNV wilde dat er voor zondag afspraken zouden worden gemaakt over concrete maatregelen om de werkdruk aan te pakken. De beveiligers klagen al langer dat hun werkdruk te hoog is, met vermoeidheid en afnemende alertheid als gevolg.

Het gaat om meer dan 1500 beveiligers, die werken in de bagagekelder en bij de bewaking van de passagiers- en personeelsdoorgangen. Op Schiphol werken in totaal zo'n 3000 beveiligers.

Werkonderbrekingen
Het ultimatum volgde op een ledenraadpleging die FNV hield omdat heldere toezeggingen over het oplossen van de klachten uitblijven. Volgens de bond probeerden Schiphol en de beveiligingsbedrijven het aanpakken van de werkdruk recent opnieuw voor zich uit te schuiven.

Ook nu zijn er voor het verstrijken van het ultimatum volgens FNV geen maatregelen toegezegd. "Er is blijkbaar meer nodig om een oplossing te vinden," stelt Leen van der List van FNV Schiphol. De vakbond gaat dinsdag in gesprek om te kijken welke acties er mogelijk deze week al gevoerd gaan worden.

"De acties variëren tussen flyers uitdelen, of misschien zelfs werkonderbrekingen," zegt Van der List. Hij benadrukt dat het wel belangrijk is dat de veiligheid op de luchthaven niet in het geding komt.

Nog meer acties
Naast de beveiligers, dreigt ook het grondpersoneel van KLM met acties. KLM wil bij de zestienduizend medewerkers op de grond tot eind 2017 opnieuw afzien van een loonsverhoging, het aantal vrije dagen inperken, de opzet van het pensioenfonds veranderen en meer uitzendkrachten gebruiken. De vakbonden zijn het daar niet mee eens.

FNV organiseert donderdag een protestbijeenkomst bij het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden