Beveiligers G4S 'woedend' over gang van zaken op Schiphol

Ongeveer tweehonderd beveiligers  van beveiligingsbedrijf G4S zijn ontevreden over hoe zij behandeld worden door hun werkgever. De werknemers hebben een 0-urencontract, maar moeten bedelen om diensten.

null Beeld anp
Beeld anp

De voornaamste irritatie van de werknemers is dat Schiphol groeit, maar dat de bewakers niet kunnen profiteren van die groei. De passagiers- en vrachtaantallen stijgen, maar meer werk krijgen de werknemers niet. De petitie bevat een aantal eisen waaronder goede communicatie, inkomenszekerheid en het recht op een privéleven. Vandaag trokken ze naar het hoofdkantoor, in een lange stoet.

'We zijn al met te veel, en toch blijven ze mensen aannemen', aldus Dineke Klanke, beveiliger bij G4S. 'We hopen dat de petitie die we aanbieden verandering gaat brengen, zoals het nu gaat kan namelijk niet langer.'

De werknemers met een vast contract hebben amper vrije dagen, terwijl de flexibele krachten staan te springen gaten op te vullen. Toch gebeurt dat niet, zegt het personeel.

Waarschuwing
'Contractueel zijn we verplicht minimaal vier diensten per maand te draaien', zegt Leon Bastra van G4S. 'Maar collega's hebben mails ontvangen met daarin de boodschap dat ze een waarschuwing kunnen verwachten als niet meer dan vier diensten per maand intekenen. Dit zorgt natuurlijk voor scheve gezichten en draagt niet bij aan de toch al beroerde sfeer waar we dagelijks mee te maken hebben."

Afroepkrachten zijn heel belangrijk volgens G4S directeur Aviation Security Van den Hoek. 'Het is heel vervelend dat dit gebeurt. We moeten als bedrijf vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week leveren. Daar gaat een ongelooflijke planning aan vooraf. Aan ons de taak de petitie goed te bekijken en zo snel mogelijk met een oplossing te komen die voor beide partijen afdoende is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden