Beveiliger op Schiphol wil handschoenen of wasbak in de buurt

Het overgrote deel van de beveiligers op Schiphol is bang om besmet te raken door passagiers nu de regels omtrent het gebruik van handschoenen aangescherpt zijn.

De handschoenen liggen voor beveiligers niet meer voor het grijpen en de werkgever zou liever niet hebben dat ze worden gebruikt.Beeld ANP

Open wonden, onhygiënische of zwetende mensen, urine, ontlasting, huidziekten, het is zomaar een greep uit de praktijk waar beveiligers op Schiphol dagelijks mee te maken krijgen, zo blijkt uit onderzoek van vakbond CNV. Dagelijks worden ruim 194.000 mensen op Schiphol gefouilleerd voor ze aan boord van een vliegtuig stappen. “De norm is dat beveiligers zonder handschoenen fouilleren,” zegt Kees de Vos van CNV Vakmensen. Volgens De Vos en een 34-jarige medewerker bij Schiphol die niet met zijn naam in de krant wil, kan er met blote handen beter gevoeld worden. “Maar als een medewerker de behoefte kreeg om handschoenen te dragen, om welke redenen dan ook, konden er gewoon handschoenen gepakt worden,” zegt de beveiliger.

Huid-op-huidcontact

Dat veranderde om nog onbekende reden in december. Beveiligers van de op de luchthaven werkzame bedrijven, G4S Aviation Security, I-SEC en Securitas, moeten sindsdien aan hun teamleider om handschoenen vragen. Dat werkt drempelverhogend, blijkt uit het onderzoek dat de vakbond hield onder de beveiligers.

Van de beveiligers zegt 87 procent weleens bang te zijn besmet te raken door passagiers en 94 procent zegt graag gebruik te maken van handschoenen als de situatie daar aanleiding toe geeft of draagt ze het liefst permanent. Meer dan de helft van de ondervraagde beveiligers (51 procent) durft echter niet elke keer om de handschoenen te vragen. “Ze liggen niet meer binnen handbereik en werkgevers hebben liever niet dat ze gedragen worden, en al helemaal niet permanent,” zegt Kees de Vos.

Volgens hem heeft het met imago te maken. “Het heeft toch iets afstandelijks. Tegelijkertijd zorgt het ook voor sociaal ongemak als er bij een specifieke passagier om handschoenen wordt gevraagd.”

Of de beveiligingsbedrijven of Schiphol verantwoordelijk zijn voor deze ontwikkeling, is nog onduidelijk. “Ze wijzen naar elkaar,” zegt De Vos. “En ze vinden allebei dat er geen probleem is.”

De beveiligers noemen situaties waaruit anders blijkt: “Volgens de werkinstructie moeten we onze duimen in de broeksband stoppen, waardoor er huid-op-huidcontact ontstaat. In het ergste geval heeft iemand geen onderbroek aan en zit je met je vingers in de bilnaad,” zegt een beveiliger.

Een ander kreeg ontlasting aan zijn handen na fouillering van de broekband en een beveiliger liep door het fouilleren een schimmel op. Ook de manier waarop de beveiligers behandeld worden, zorgt voor ergernis. “Ik ben geen klein kind,” zegt een medewerker. “Als ik het noodzakelijk vind met handschoenen te fouilleren, wil ik dat ze direct beschikbaar zijn.”

Nauwelijks tijd

Het feit dat er onlangs op verschillende plekken op de luchthaven wasbakken zijn verdwenen, speelt ook een rol. Volgens 63 procent van de beveiligers is er door de drukte nauwelijks tijd om naar de dichtstbijzijnde wasbakken te lopen om de handen te wassen.

De vakbond heeft het onderzoek vandaag aan Schiphol overhandigd met een simpel verzoek: “We willen dat de autonomie bij beveiligers komt te liggen, de werkgevers niet meer naar elkaar wijzen en het belangrijkste: dat er voldoende handschoenen beschikbaar zijn en bevei­ligers zelf over het gebruik ervan kunnen beslissen.”

87% 

Van de beveiligers op Schiphol zegt 87 procent weleens bang te zijn besmet te raken door passagiers. 94 procent zegt graag gebruik te maken van handschoenen als dat nodig lijkt.

63%

Volgens 63 procent van de beveiligers is er nauwelijks tijd om naar de dichtstbijzijnde wasbakken te lopen om de handen te wassen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden