Beurzen weer in greep van schuldencrisis

Na een paar relatief rustige weken was de schuldencrisis maandag volledig terug op de Europese beursvloeren. Zorgen over Spanje, Griekenland en de toekomst van de monetaire unie zetten alle graadmeters diep in het rood. In Amsterdam ontsprong Philips de dans dankzij sterke kwartaalresultaten.

AEX. Beeld anp
AEX.Beeld anp

De Amsterdamse AEX-index sloot 6,82 punten lager op 312,93 punten. Dat is een verlies van 2,1 procent. De MidKap zakte 4,2 procent tot 489,52 punten. In Parijs en Frankfurt liepen de verliezen op tot 2,9 en 3,2 procent. De FTSE-index in Londen leverde 2,1 procent in.

De zorgen over de schuldencrisis laaiden op door de financiële nood van diverse Spaanse regio's. Hun roep om steun verergerden de zorgen over de financiële toekomst van Spanje. De rente op 10-jarige Spaanse obligaties steeg daardoor tot ruim 7,5 procent. Dat is het veruit het hoogste niveau sinds de invoering van de euro
Daarnaast joegen de berichten dat het IMF en Duitsland geen nieuwe leningen willen verstrekken aan Griekenland de markten schrik aan.

Zonder nieuwe leningen wordt de kans groot dat Griekenland de euro verlaat, waardoor het vertrouwen in de hele monetaire unie op het spel kan komen te staan. Het IMF gaf maandagmiddag aan de Griekse regering nog altijd te steunen.
De onrust over de schuldencrisis zette de waarde van de euro terug tot het laagste niveau sinds november 2010. Aan het einde van de beursdag was de munt 1,2110 dollar waard, tegen 1,2175 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Daarnaast kregen aandelen van banken en verzekeraars rake klappen. In Amsterdam leverden Aegon en ING 5 tot 7 procent in. In Parijs verloren BNP Paribas, Crédit Agricole en verzekeraar Axa circa 5,5 procent. Commerzbank stond in Frankfurt onderaan met een verlies van ruim 6 procent.

Philips was met een plus van 5 procent de enige winnaar in de AEX. De kwartaalcijfers van het elektronicaconcern overtroffen de verwachtingen dankzij kostenbesparingen en sterke groeicijfers bij vooral de medische tak.

In de MidKap duikelde Wereldhave ruim 13 procent. Het vastgoedfonds meldde onverwacht het vertrek van zijn topman en kondigde aan dat er dit jaar minder dividend wordt betaald dan vorig jaar.

De olieprijs ging door alle zorgen over Europa zwaar onderuit. Een vat Amerikaanse olie kostte maandagmiddag op de termijnmarkt met 89 dollar 3 procent minder dan aan het begin van de dag. Brentolie werd met 103,70 dollar per vat ook 3 procent goedkoper.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden