Beurzen optimistisch

Sinds het dieptepunt begin maart won de AEX, graadmeter van de Amsterdamse beurs, een dikke 25 procent. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
Sinds het dieptepunt begin maart won de AEX, graadmeter van de Amsterdamse beurs, een dikke 25 procent. Foto ANP/Marcel Antonisse

AMSTERDAM - Het vooruitzicht voor de wereldeconomie is inktzwart, maar koersen op de beurzen stijgen al enkele weken. De snelle neergang blijkt de aanjager van het beursherstel.

Beurzen lopen altijd op de muziek vooruit, zo ook dezer dagen. De economie mag dan midden in de zwaarste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog zitten, op de beursvloer overheerst het gevoel dat het ergste achter de rug is. Sinds het dieptepunt begin maart won de AEX, graadmeter van de Amsterdamse beurs, een dikke 25 procent.

Lege schappen blijken een zegen voor de beurs. Winkelketens en bedrijven hebben in de voorbije maanden hun inkopen in zo'n hoog tempo teruggeschroefd, dat aanvulling van de uitgeputte voorraden niet kan uitblijven. Makers van consumentenproducten, zoals Nokia en TomTom, denken daarvan te profiteren. In hun kielzog kruipen ook grondstofproducenten als ArcelorMittal (staal) uit het dal. Beurzen nemen alvast een voorschot.

Het optimisme is wat voorbarig, meent Ronald Doeswijk, beleggingsstrateeg bij Robeco. ''Het aanvullen van de voorraden zorgt voor kortstondig herstel, maar het is de vraag of die verbetering ook doorzet. Het probleem met de giftige bankbalansen is de wereld niet uit, de wanbetalingen op Amerikaanse hypotheken nemen nog elke maand toe. Die donkere wolken belemmeren de kredietverlening en daarmee het economische herstel.''

Niettemin is er reden tot hoop. IMF, Europese Commissie en andere internationale instellingen noemen 2010 het jaar waarin de economische neergang wordt doorbroken, zij het aarzelend. De miljardensteun van overheden aan banken en de auto-industrie, werpt ogenschijnlijk vruchten af.

De beurs is even in rustiger vaarwater gekomen. Toch blijft het spannend. Beleggers kijken gespannen uit naar de bekendmaking morgen van de 'stresstest', een onderzoek naar de crisisbestendigheid van de grootste Amerikaanse banken. Volgende week volgen de cijfers van ING en Aegon. (JASPER VAN DE KERKHOF)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden