Beurzen kijken uit naar start cijferseizoen

AMSTERDAM - De beurshandel staat deze week in het teken van de aftrap van het Amerikaanse cijferseizoen. Grote Amerikaanse concerns als General Electric, Alcoa, Google en JPMorgan Chase maken deze week de resultaten van het tweede kwartaal bekend. Gunstige berichten moeten aanleiding geven om de beursrally van de afgelopen week door te zetten.

null Beeld

Zowel in Europa als in de Verenigde Staten boekten de belangrijkste beurzen in de afgelopen week mooie winsten. De Amsterdamse AEX-index sloot vier dagen achter elkaar hoger en kreeg er in die periode ruim 5 procent bij. Daarmee werden de forse verliezen van de voorgaande week grotendeels goedgemaakt. Beleggers werden gedurende de week positiever over de gezondheid van de grote Europese banken en leken een voorschot te nemen op gunstige bedrijfscijfers in de komende week.

Vermogensbeheerder Sijmen Plomp van VPV Bankiers ziet dan ook geen reden om tegenvallende cijfers te verwachten. ''Er zijn weinig winstwaarschuwingen geweest.'' Of dat genoeg is om de koersen verder op te jagen is volgens hem echter nog een vraagteken. ''De beurzen vragen zich af hoe het verder moet. Gaat de economie nog verder achteruit of was dit het wel? De zwakke en de goede beursdagen blijven elkaar daardoor snel opvolgen.''

Alcoa

Maandag opent aluminiumconcern Alcoa traditiegetrouw het cijferseizoen, gevolgd door chipfabrikant Intel op dinsdag. Later in de week volgen branchegenoot AMD en internetgigant Google en belangrijke financiële fondsen als JPMorgan Chase, Bank of America en Citigroup.

Afgelopen week zorgde financieel dienstverlener State Street voor enthousiasme op Wall Street door beter dan verwachte kwartaalcijfers aan te kondigen. ''Als dat een aanwijzing is voor de manier waarop het cijferseizoen gaat verlopen, dan mogen we heel wat verwachten'', aldus Plomp. ''Maar ik denk niet dat alle fondsen de markt zo in beweging zullen krijgen.''

In Nederland komt ASML woensdag als eerste AEX-fonds met de cijfers over het tweede kwartaal. Analisten verwachten dat de chipmachinefabrikant de winst heeft weten te verdubbelen ten opzichte van het tweede kwartaal en dat de omzet, met ruim een miljard euro, een kwart hoger uitkwam dan in de eerste drie maanden van het jaar. In april gaf het bedrijf aan op weg te zijn naar een recordomzet van 3,8 miljard euro in 2010. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden