Beurzen flink onderuit door politieke chaos

De Europese aandelenbeurzen gingen vandaag flink onderuit. Het uitblijven van consensus tussen politici en bankiers over de aanpak van de Griekse schuldencrisis en een mislukte stresstest van de banksector voedde het wantrouwen van beleggers.

© ANP Beeld
© ANP

De AEX-index sloot 1,9 procent lager op 323,17 punten, de laagste stand sinds 5 september vorig jaar. De MidKap-index verloor 2,5 procent tot 545,99 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden 1,6 tot 2 procent in.

Bank en verzekeraar ING verloor ruim 7 procent en was daarmee de sterkste daler in de AEX. De hele financiële sector stond onder druk nadat vrijdag de uitkomst van een stresstest van 90 Europese banken bekendgemaakt werd. Daarin werd geen rekening gehouden met het bankroet van een land, zodat de test volgens marktkenners te slap was.

De Spaanse banken BBVA en Santander leverden tot 2,3 procent in, terwijl de verliezen elders in Europa nog groter waren. Barclays verloor 7 procent, Commerzbank moest 4,6 procent terug en Société Générale daalde 5,5 procent. In Milaan werd de handel in Intesa Sanpaolo tijdelijk opgeschort omdat de koers de neerwaartse limiet had bereikt. Na de hervatting zakte het bankaandeel gestaag verder tot een uiteindelijk verlies van 6,5 procent.

Europese politici praten al weken over de manier waarop de Griekse schuldencrisis bezworen moet worden en hoe eventuele uitzaaiing naar landen als Italië voorkomen kan worden. Daarbij wordt ook gesproken over de rol van banken en verzekeraars in een nieuw noodfonds voor Griekenland. Tot dusver is uit die gesprekken geen eensluidend plan naar voren gekomen.

Beleggers vreesden vandaag dan ook dat het mislukken van de aanstaande EU-top, donderdag in Brussel, leidt tot een chaotisch faillissement van Griekenland. Die angst was ook terug te zien in de waardering van de euro. De Europese munt was 1,4035 dollar waard in vergelijking met 1,4140 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Philips trok in Amsterdam ook de aandacht van beleggers met de bekendmaking van een verlies van 1,4 miljard euro in het tweede kwartaal. Het bedrijf kondigde onder meer besparingsmaatregelen aan, maar gaf nog geen details.

Beleggers oordeelden uiteindelijk mild over Philips, dat na een winstwaarschuwing eind juni al een forse smak op de beurs had gemaakt. Het aandeel, dat vrijdag nog een flinke winst pakte, leverde 1 procent in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden