Beurzen Europa beginnen jaar met goede moed

AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn het nieuwe beursjaar maandag met goede moed begonnen. De stijgende lijn van 2009 werd voortgezet. ''Vooral achterblijvers van de afgelopen maanden worden opgepikt. Blijkbaar ziet men in een nieuw jaar heel andere kansen liggen'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Dresdner VPV.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam sloot 7,70 punten (2,3 procent) hoger op 343,03 punten. De MidKap-index van het middensegment won 10,75 punten (2,1 procent) tot 521,57 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 2 procent.

''Ooit zijn we het jaar begonnen met een verlies van 5 procent, maar voor het merendeel zijn de koersen op dit soort handelsdagen positief'', aldus Plomp.

36 procent
De AEX won het afgelopen jaar ruim 36 procent. Daarmee werd een deel van de verliezen van een jaar eerder goedgemaakt. In 2008 zakte de hoofdgraadmeter in Amsterdam nog 52 procent.

Ook op Wall Street werd het nieuwe jaar met winst ingeluid. De Dow-Jonesindex steeg ten tijde van het slot in Europa met 1,5 procent. De koersen profiteerden van een meevallend cijfer over de Amerikaanse industrie. De inkoopmanagersindex in december steeg sterker dan verwacht. De index bereikte het hoogste niveau sinds april 2006.

Bouwuitgaven
De bouwuitgaven in de VS daalden in november daarentegen iets sterker dan verwacht. De daling kwam uit op 0,6 procent, tegen een verwachte daling van 0,4 procent. Het was de zevende maand op rij dat er minder werd uitgegeven in de bouw.

In Europa trokken vooral de achtergebleven financiële fondsen de kar. ING steeg 5,4 procent en Aegon won 5,9 procent. In Frankfurt won Deutsche Bank 2,8 procent en het Franse Société Générale klom 2,6 procent. In Londen ging Barclays 1,7 procent vooruit.

Olie
De olieprijs steeg maandag met 2,2 procent tot boven de 81 dollar per vat. Olieconcern Shell noteerde 2,3 procent hoger, het Britse BP klom 2,3 procent en Total steeg 1,5 procent in Parijs.

Industrieel toeleverancier Aalberts Industries won 5,7 procent. Het bedrijf kreeg een positief beleggingsadvies van zakenbank Petercam.

Philips
Topman Gerard Kleisterlee van elektronicaconcern Philips zei afgelopen weekeinde tegenover het Duitse blad Der Spiegel dat de omzet jaarlijks minimaal 6 procent kan groeien zodra de effecten van de crisis achter de rug zijn. ''Je kan hier niet zoveel mee'', aldus Plomp. ''Hij zegt niet hoe lang hij denkt dat de crisis voorduurt. Dat is typerend voor de onzekerheid van bestuursvoorzitters op het moment.'' Philips won maandag 3,9 procent.

De euro noteerde maandagmiddag 1,4430 dollar, tegenover een stand van 1,4400 ten tijde van het slot van de Europese handel donderdag. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden