Update

Beurs zag 31 miljard verdampen

De New Yorkse beurs, aan het eind van de maandagmiddag. Foto EPA/Justin Lane

AMSTERDAM - Het Damrak zette vanochtend zijn achtbaanrit voort, na de historische daling die de AEX index gisteren meemaakte. Door die koersdaling verdampte gisteren 31,3 miljard euro.

Fortis maakte vandaag in één ochtend een daling van tien procent en een stijging van tien procent mee. De AEX daalde van 323 tot 312 punten, om na een uur weer in de plus verzeild te raken. Zelden is de beurshandel zo beweeglijk en stuurloos geweest.

''Het domino-effect van falende banken begint zich te verspreiden over Europa,'' aldus analist Sebastien Barthelemi bij Louis Capital Markets. ''Kijk naar Fortis en Dexia. Lange tijd hebben we gevreesd voor de risico's van het financiële systeem, nu zien we de dominostenen omvallen, de één na de ander.''
De daling met ruim 31 punten gisteren was in procenten de op twee na grootste daling die de beurs ooit heeft meegemaakt. Alleen in oktober 1987 gingen de koersen tot tweemaal toe harder onderuit. In punten moest de beurs gisteren alleen de koersklap van 12 september 2001 voor laten gaan, toen de AEX ruim 33 punten verloor door de terreuraanslagen in New York en Washington.

Nog geen anderhalve week geleden, op vrijdag 19 oktober, maakte de AEX zijn grootste stijging in punten (30) mee.

De Amsterdamse beurs heeft met de koersval van gisteren vier jaar beurshandel ongedaan gemaakt. De laatste keer dat de AEX-index zo laag stond, was in november 2004.

De situatie op het Damrak is niet alleen te wijten aan de daling van de bankaandelen. ING, Fortis en Aegon maken tezamen net 17 procent van de index uit. Maar het vertrouwen in beleggen is zo aangetast, dat alle andere aandelen in AEX en Midkap gisteren procenten daalden.

Beleggers halen massaal hun geld uit aandelen en steken ze in andere, zekerder, zaken. Zo steeg de goudprijs gisteren weer tot boven de negenhonderd dollar per troy ounce. Twee weken geleden kostte die hoeveelheid goud nog 750 dollar.

De AEX-index heeft dit jaar ruim een derde van zijn waarde verloren, waarmee bijna 168 miljard euro op het Damrak is verdwenen. Als de situatie aan het einde van dit jaar niet is verbeterd, dreigt de grootste koersval in een jaar ooit .

Amsterdam sprong er gisteren negatief uit in vergelijking met andere beurzen in de wereld, maar overal daalden de beurzen met vele procenten.

Wall Street sloot gisteravond bijna 7 procent lager - de daling van 777 punten was zelfs de grootste ooit in de geschiedenis van de Dow Jonesindex. De Nasdaq sloot zelfs 9,1 procent lager.

De rust is nog lang niet weergekeerd. In Moskou werd de beurshandel vanochtend weer stilgelegd omdat de koersen in elkaar klapten, nadat de index gisteren al ruim
7 procent lager was gesloten. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.