Beurs richt zich op cijfers zwaargewichten

Beleggers krijgen de komende week kwartaalcijfers van een aantal zwaargewichten voorgeschoteld. Op macro-economisch vlak gaat de aandacht vooral uit naar een rapport over de banengroei in de Verenigde Staten vorige maand.

null Beeld epa
Beeld epa

De beurshandel zal ook in het teken staan van de waardedaling van valuta van kwetsbare opkomende economieën. Al meer dan een week staan onder meer de Turkse lira en de Indiase roepie onder druk. In eerste instantie was dat te wijten aan de inperking van het steunbeleid door de Federal Reserve. Later kwamen daar verontrustende cijfers over de Chinese economie bij.

Lagere wisselkoersen
Diverse multinationals, waaronder Philips en Unilever, voelden de afgelopen maanden al de pijn van lagere wisselkoersen ten opzichte van de sterke euro en voorspelden verdere druk dit jaar. Het negatieve wisselkoerseffect zal de komende week een punt van aandacht zijn bij de cijferpresentaties van onder meer Vodafone en BP. Die concerns hebben een grote aanwezigheid in de kwetsbaarste opkomende landen, die door Morgan Stanley de 'fragile five' zijn gedoopt. Het gaat om Brazilië, India, Indonesië, Turkije en Zuid-Afrika.

Andere zwaargewichten die met cijfers komen zijn Walt Disney, General Motors, Toyota, UBS en Credit Suisse.

Resultaten
Op het Damrak is de stroom aan resultaten redelijk verspreid. De AEX-fondsen KPN en vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco presenteren dinsdag hun resultaten, gevolgd door verzekeraar Aegon en dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore op donderdag. Staalconcern ArcelorMittal staat op de rol voor vrijdag. Gedurende de week brengt ook een aantal kleinere fondsen cijfers naar buiten.

Een ander punt van aandacht is het commentaar bij het rentebesluit van de Europese Centrale Bank of donderdag. Economen gaan ervan uit dat de rente gehandhaafd wordt op 0,25 procent, maar denken dat de recente onrust op de financiële markten misschien aanleiding is voor beleidswijzigingen.

Nieuwe banen VS
Op vrijdag verwachten economen dat de Amerikaanse overheid het ontstaan van 180.000 banen in januari bekendmaakt, na een aanwas met 74.000 banen in december. De groei zal naar verwachting niet genoeg zijn om het werkloosheidspercentage (6,7 procent) te laten dalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden