Beurs onder 200 punten

'Da's beroerd,' zegt minister Bos. 'Maar het is slechts een psychologische grens'. Foto ANP/Phil Nijhuis

AMSTERDAM - De Amsterdamse beursgraadmeter AEX-index is gisteren door de psychologische grens van 200 punten gezakt. Dat is de laagste stand sinds veertien jaar. De beurs sloot op 199,50.

Minister Wouter Bos van Financiën reageerde met een kort 'Da's beroerd'.
Maar Bos zag een lichtpuntje achter de doorbreking van de 200- puntengrens: "Het is slechts een psychologische grens. Op een gegeven
moment is de bodem bereikt en gaat de lijn weer omhoog." Of dat moment heel dichtbij ligt, valt nog te bezien. Er valt voorlopig weinig te juichen op de beurs. De crisis is veel dieper dan verwacht. Zelfs president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank, die er juist alle belang bij heeft om de moed erin te houden, kondigde gisteren aan dat de crisis nog lang niet ten einde is en zich 'als een griepepidemie' verspreidt over alle sectoren in de economie. Op zijn vroegst volgend jaar treedt er volgens hem enig herstel in.

Inmiddels zijn analisten het er over eens dat beleggers dit jaar eigenlijk
niets te zoeken hebben op de beurs. 'Never catch a falling knive' luidt een oude beurswijsheid, en dit jaar lijken de messen alleen maar te kunnen vallen, zo blijkt uit uiteenlopende voorspellingen van het IMF tot de Wereldbank. De indicatoren van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zakten gisteren zelfs in de richting van het dieptepunt dat midden jaren zeventig werd bereikt.

Op de beurs is momenteel geen optimistische belegger meer te vinden. Uit onderzoek van ING blijkt dat meer dan de helft van de particuliere beleggers zich inmiddels grote zorgen te maken over de eigen financiële situatie. De bankverzekeraar doet er zelf overigens weinig aan om het vertrouwen van de belegger te herwinnen. ING was weer de negatieve uitblinker op het Damrak. Het aandeel verloor 4,4 procent en kost nog een schamele 2,50 euro. Over de hele week bedroeg het verlies 34 procent. ING-topman Jan Hommen verklaarde gisteren dat ING er ondanks de zwakke koers goed voorstaat. Hij zei verder weinig te kunnen doen aan de bonussen die bij het bedrijf voor het jaar 2008 worden uitgekeerd.

Het bestaan van de bonussen lekte deze week uit en leidde tot verontwaardiging in politiek Den Haag. In totaal wordt er voor een bedrag
van 300 miljoen euro uitbetaald, verklaarde Hommen. ING heeft inmiddels al twee keer de hulp moeten inroepen van de staat, maar volgens Hommen is een gedwongen nationaliatie zoals minister Bos de afgelopen week suggereerde 'niet aan de orde'.

Met 4,16 procent in de min presteerde ook Aegon slecht op de beurs. De verliezen zijn een flinke klap voor de twee financiële instellingen, want juist gisteren bleven de dalingen op de Amsterdamse beurs beperkt. Zonder ING en Aegon beleefde de AEX eigenlijk een rustige dag. Maar met de slecht presterende bank en verzekeraar en de 200-puntengrens in het zicht, kwamen de beleggers in de middag goed in beweging. Uiteindelijk sloot de beurs een half procentje onder de grens. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.