Ingezonden Brief

'Beukenplein is harteloos doorsneden plek geworden'

Landschapsarchitect Egbert Schuttert bejubelt in een open brief in Het Parool de transformaties van het Kastanje- en Eikenplein, maar betreurt die van het Beukenplein.

Het Beukenplein in april Beeld Roy del Vecchio
Het Beukenplein in aprilBeeld Roy del Vecchio

In de stad worden pleinen vernieuwd en gewijzigd. Dat lukt niet altijd even goed. Museumplein, Rembrandtplein, de Dam, er valt (nog steeds) veel over te klagen. Een succesformule is nog niet uitgevonden.

In Amsterdam-Oost is de laatste jaren een hele reeks pleinen vernieuwd; in de Oosterparkbuurt zijn drie kleine pleinen in een nieuw jasje gestoken. Het begon met het Kastanjeplein, met - inderdaad - veertien imposante kastanjebomen. De nieuwe inrichting is ingetogen, eenvoudig maar zorgvuldig vormgegeven. De grote bomen dragen daar natuurlijk aan bij.

'Geslaagd'
Maar ook de bestrating is mooi gedetailleerd met kleine, geel gebakken klinkers. In de banken is zelfs het silhouet van een kastanjeblad verwerkt. Het wordt terecht vaak genoemd als 'geslaagd'.

Niet veel later kreeg ook het verderop gelegen Eikenplein een make-over. Op basis van dezelfde formule. Misschien iets minder geslaagd, maar dat ligt wellicht aan het ontbreken van grote bomen. Ook de omliggende bebouwing draagt minder bij aan een succesvol plein.

Doormidden gehakt
Daarna was het even wachten, het Beukenplein is van een ander kaliber. Niet alleen een plein voor de buurt, voor de hele wijk. Met veel opkomende horeca maar ook met doorgaand verkeer. Daar zal menige discussie over zijn gevoerd. Maar anders dan de twee voorlopers is het Beukenplein een mislukt plein geworden. Natuurlijk wenste de horeca ruimte voor grote terrassen en de stad ruimte voor doorgaand verkeer. En de afdeling fietsen pleitte voor veel fietsenstallingen op het plein.

Wat een huiskamer zou moeten zijn voor de buurt, werd een verzamelplek, meer fietsenstalling dan plein. Het is harteloos doorsneden, niet alleen door verkeer, ook door lichtmasten, fietsenrekken en abri's. Alles versterkt de doorsnijding. Het plein is doormidden gehakt.

Was er een betere oplossing mogelijk? Wel degelijk. Maar dan zijn keuzes nodig. Doorgaand verkeer hoort niet thuis op een ontmoetingsplein, dat kon heel goed worden omgeleid via de Wibautstraat, die ervoor is aangelegd. Met betere uitgangspunten en een strenger beleid hadden we nu een voorbeeldig wijkplein gehad, eindelijk een plein zoals we graag willen zien in de stad.

Egbert Schuttert

landschapsarchitect

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden