Plus

Betsy de Clown vreest imagoschade door horrorclowns

Verhalen over een horrorclown die kinderen laat schrikken door met een mes achter ze aan te rennen, houden Almere in zijn greep. Betsy de Clown vreest imagoschade voor de hele sector.

Lex Boon
De heisa begon toen de politie Almere Buiten Hout een opvallend bericht op Facebook plaatste Beeld Het Parool
De heisa begon toen de politie Almere Buiten Hout een opvallend bericht op Facebook plaatsteBeeld Het Parool

Betsy de Clown wil graag afspreken op een braakliggend stuk grond waar ooit een Albert Heijn-filiaal was gevestigd. Op het afgesproken tijdstip draait haar gele clownsauto, waarvan de koplampen grote nepwimpers hebben, het aangrenzende parkeerterrein op.

Deze locatie leek haar handig, vertelt ze als ze uit de auto stapt, omdat zo haar woonadres geheim blijft. Ook heeft ze haar clownskostuum thuisgelaten. "Je weet maar nooit. Ik heb op internet al gelezen dat er knokploegen worden opgericht om de clowns van straat te vegen."

Het terrein bevindt zich op steenworp afstand van de Stripheldenbuurt. Daar waar deze week de eerste meldingen over de Almeerse horrorclown vandaan kwamen. Betsy ('Ja, ik heb een alibi') woont 'ergens' in deze omgeving en heeft tot nu toe de hele dag binnen gezeten, omdat ze niet beschuldigd wil worden. "Ik heb veel klanten in de Stripheldenbuurt en trek mijn kostuum altijd thuis aan, dus ik loop daar ook wel eens als clown."

Toch wilde ze graag afspreken omdat ze geroepen voelt haar 'vak en passie' te verdedigen. "Ik maak me ernstig zorgen dat mensen straks het verschil niet meer zien tussen een gewone clown en een horrorclown."

Meldingen
De heisa begon maandagavond toen de politie Almere Buiten Hout een opvallend bericht op Facebook plaatste. "Afgelopen dagen hebben wij diverse meldingen gehad over een zogenaamde horrorclown," schreef de politie. "Deze zou met een mes in zijn handen achter kinderen aan zitten." Voor het idee plaatste de politie er een foto van een typische horrorclown bij. Zo een met groene haren en gele ogen, met grote slagtanden en een overschot aan tandvlees.

Een beetje ongelukkig, gaf een politiewoordvoerder dinsdag toe, want eigenlijk ging het meer om een 'Pipo de Clown-achtige clown dan een horrorclown-clown'. Bovendien was het wel degelijk een serieuze aangelegenheid. "Het kan misschien als grapje bedoeld zijn, maar je bent niet bij je volle verstand als je niet begrijpt dat dit enorm veel indruk maakt op kleine kinderen," aldus de woordvoerder. Inmiddels is een strafrechtelijk onderzoek gestart en worden mensen die de clown zien opgeroepen om 112 te bellen.

Hoeveel meldingen er precies zijn binnengekomen kan de politie nog niet zeggen. Wel is er een 11-jarig jongetje dat samen met zijn ouders aangifte heeft gedaan van bedreiging. Na de melding in de Stripheldenbuurt, volgden gisteren ook meldingen in de Literatuurwijk en de Filmwijk. "We waren aan het spelen en toen hoorde we een hele enge lach," vertelde een schuchter meisje, dat anoniem bleef, gisteren in een video van Telegraaf TV. Daarna zette ze het op het rennen.

undefined

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Trend
De horrorclown van Almere past in een traditie van demonische clownen, die terug te leiden is tot Stephen King's It uit 1986. Sindsdien heeft de duizenden jaren oude traditie van narren, paljassen, harlekijnen en augusten voor velen vooral iets naargeestig. Almere staat ook niet op zichzelf. Eind jaren tachtig was er al de Oude Pekela-affaire, waarbij extreme verhalen de ronde deden van een groep clowns die kinderen zouden misbruiken voor de porno-industrie. Ondanks groot onderzoek is er nooit bewijs gevonden. Wat er precies, en of er iets, is gebeurd is nooit duidelijk geworden.

Tegenwoordig staat YouTube vol met filmpjes waar mensen verkleed als clown anderen de stuipen op het lijf jagen. Vooral rond Halloween, eind oktober, is het de afgelopen jaren een traditie geworden. De afgelopen weken waren verschillende steden in Groot-Brittannië, Australië en de Verenigde Staten als in de ban van 'killer clowns', een andere benaming voor hetzelfde fenomeen. Dat is nu dus overgewaaid naar Nederland. Gisteravond maakte ook de politie in Oss melding van een schrikwekkende clown.

Meerdere clownspakken
De clownswereld is volgens Betsy de Clown dus het slachtoffer van iemand met een masker en een slecht gevoel voor humor en de (sociale) mediahype die er op volgde. "We krijgen een slechte naam. In ken verhalen uit Amerika waarbij clowns al hun klussen kwijtraakten. Een zo'n mafkees kan voor ons verschrikkelijke schade aanrichting."

Of zijn er meerdere mafkezen in Almere? De politie is er nog niet uit. "We hebben meerdere meldingen, over meerdere dagen op meerdere plekken gekregen. In alle gevallen betreft het een geschminkte clown met een mes, maar de signalementen verschillen. Van blauwe flapschoenen met groene veters en rode pruik tot noem maar op. Of er zijn meerdere personen, of iemand heeft meerdere clownspakken. Het is duidelijk dat iemand echt de moeite neemt er als clown uit te zien. Dit is dan ook echt serieus. Kinderen zijn zich kapot geschrokken en voelen zich bedreigd."

Rode neus
Ondanks dat Betsy haar normale kleding aanheeft, herkent een groepje jongeren dat voorbij het parkeerterrein loopt haar direct. Het zijn de grote foto's met een breed lachende Betsy de Clown - met schmink en rode neus - op de zijkant van haar auto die haar verraden. "Kijk, een clown. Een clown," klinkt het uit de groep die voorbijloopt. "Zo eng."

Dat soort opmerkingen krijgt ze anders nooit, zegt Betsy. "Uit het niets word je in negatief daglicht gezet. Door idioten. Dat zijn helemaal geen clowns, maar mensen in een clownskostuum." Maar is een clown niet per definitie een mens in een clownskostuum? "Nee," zegt Betsy. "Een clown ben je in hart en nieren. Dat wordt je niet opeens als je een rode neus opzet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden