Opinie

'Betoog over hiv-remmers bestaat uit vooroordelen over homoseks'

Het betoog van Tom Heijnen in Het Parool van afgelopen zaterdag, waar hij de hiv-remmer van GGD Amsterdam een 'pretpil' noemt, heeft volgens Leon Varitimos weinig te maken met kosten en baten, maar alles met vooroordelen over homoseks.

Hiv-remmers.Beeld anp

De GGD Amsterdam wil onderzoeken of preventief gebruik van hiv-remmers (PrEP) het aantal besmettingen kan terugdringen. Alle condooms en hiv-tests ten spijt zijn er alleen al in Amsterdam jaarlijks honderden nieuwe besmettingen, waarbij homo's zijn oververtegenwoordigd. In de VS wordt de medicatie al op beperkte schaal verstrekt, met hoopgevende resultaten. Tom Heijnen doet PrEP in Het Parool van zaterdag af als 'pretpil'. De baten wegen niet op tegen de lasten, stelt hij.

De algemene teneur van zijn betoog heeft echter weinig te maken met kosten en baten, maar alles met ingesleten vooroordelen over seks in het algemeen en homoseks in het bijzonder. Volgens Heijnen moeten homo's hiv maar op de koop toe nemen, lees ik tussen de regels door. Als je die promiscue flikkers pilletjes geeft, gaan ze er vast op los neuken.

Hetzelfde gezwets, al dan niet vergezeld van Bijbelcitaten, hoorden we van critici van de anticonceptiepil. De pil zou leiden tot losbandigheid onder jonge vrouwen. Want stel je voor dat mensen genieten van seks voor de seks. Het is mij er natuurlijk niet om te doen een hiv-besmetting gelijk te stellen aan een zwangerschap, maar de vooroordelen over PrEP zijn wel degelijk vergelijkbaar.

Bescherming
Als PrEP dagelijks wordt ingenomen, kan het volgens Amerikaans onderzoek tot wel 99 procent bescherming bieden tegen hiv. Ook dus bij een condoom dat scheurt of in het heetst van de strijd in de verpakking blijft. Want laten we de realiteit onder ogen zien: mensen - homo- of heteroseksueel - hebben zo nu en dan onbeschermde seks, tegen beter weten in.

En dan nog even een rekensom. Het Aidsfonds schat dat PrEP per gebruiker zevenduizend euro per jaar kost. De medicijnen voor iemand met hiv kosten twintigduizend euro per jaar. De levensverwachting van iemand met hiv (in een land als Nederland tenminste) is gelijk aan die van iemand die het virus niet bij zich draagt. Een (homo)man die op zijn 25ste besmet raakt en overlijdt op zijn 79ste, heeft bij een gelijkblijvende prijs voor meer dan een miljoen euro medicijnen geslikt. Statistieken zijn er nog niet, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat iemand een leven lang PrEP slikt. PrEP is kostbaar, maar lang niet zo kostbaar als hiv-medicatie. Of vindt meneer Heijnen misschien ook stiekem dat mensen met hiv hun medicatie zelf zouden moeten betalen?

Als klap op de vuurpijl gooit Heijnen onze grootouders in de strijd. Liever betere ouderenzorg dan de vergoeding van PrEP, meent hij. Alsof een pil meer of minder alle misstanden in de zorg oplost. Er zijn legitieme argumenten te bedenken voor én tegen PrEP; waar de discussie geen behoefte aan heeft, zijn verhulde morele oordelen en populistische argumenten.


Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden