Betondorp ademt Cruijff: 'Ik heb altijd zo genoten van hem'

Johan Cruijff groeide op in Betondorp. Vlak na het bericht van zijn overlijden komen zijn fans bloemen en een laatste groet brengen bij het huis uit zijn jeugd, in de Akkerstraat.

Na het over­lijden van Johan Cruijff veranderde de stoep voor zijn ouderlijk huis in Betondorp in een ­bloemenzee. Beeld Mats van Soolingen
Na het over­lijden van Johan Cruijff veranderde de stoep voor zijn ouderlijk huis in Betondorp in een ­bloemenzee.Beeld Mats van Soolingen

Betondorper Dirk van Geenhoven (69), Ajaxfan en Cruijff­adept, hoorde het nieuws van zijn nichtje. "'Gecondoleerd,' zei ze. Dus ik dacht eerst dat er wat met de familie was. 'Nou,' zegt ze, 'schrik maar niet, maar Johan Cruijff is overleden.' Toen heb ik Teletekst aangegooid."

Sindsdien zit hij daar. Pyjama aan, koffie en afstandsbediening binnen handbereik. Op een flatscreen komen foto's en filmfragmenten van de meester voorbij. Van Geenhovens ogen zijn rood en staan waterig.

"Ik ben er stuk van. Ja, het is wel geen familie van me, maar ik heb altijd zo genoten van hem." Van Geenhoven woont sinds 1986 naast het huis waar de jonge Cruijff is opgegroeid, in de Akkerstraat in Betondorp, waar hij onder de poortjes een balletje trapte. "Ik kijk zo op zijn ouderlijk huis, hiero. Dat is geen geboortehuis, dat is voor mij een tempel. Niet een godshuis, maar een Cruijffhuis."

Krijten
Voor de deur van het 'Cruijffhuis' ligt even na half twee een bosje vers geplukte narcissen. Ze zijn er neergelegd door een paar stratenmakers, zegt een buurtbewoner. Ernaast liggen rozen. Het duurt niet lang of de stoep ligt vol bloemen, Ajaxsjaals en waxinelichtjes. 'Zelfs in je laatste actie heb je de rest van de wereld op het verkeerde been gezet! RIP nr 14. Henk B,' staat op een kaartje aan een witte roos.

Drie Ajaxsupporters komen aanlopen en leggen een vlag op de grond: 'Johan bedankt. AFCA-vak 410 F-Side.' Ze blijven met z'n drieën even staan. Ze staan paf dat hij is overleden. Het leek juist goed met hem te gaan. Kinderen krijten een voetbalveld op de grond.

Buurtbewoner Hans Bethlehem (70) kende Johan Cruijff al als kind en staat de toegestroomde pers uitgebreid te woord. "Johan voetbalde altijd op dit kruispunt, voor de groentewinkel van zijn ouders. Als hij naar zijn school liep, de Groen van Prinstererschool, pingelde hij met de bal. Die bal was een deel van hemzelf."

Studenten
Op school moest Cruijff de bal altijd op een bepaalde plek neerleggen van de meester. Hij weet dat omdat Cruijff bij zijn broer op school zat, zo zegt Bethlehem, die belangstellenden wel eens in de buurt rondleidt.

Op het raam van het ouderlijk huis staat een tekst van Cruijff: 'Buiten spelen zou een vak moeten zijn op school.' Binnen is geen beweging. Er wonen twee studenten, maar die zijn niet thuis. Als Rick Verheul, een van hen, door de telefoon over de drukte voor zijn huis hoort, bedenkt hij zich niet. "Ik geloof dat ik een paar nachtjes bij mijn ouders ga slapen."

null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen

De pabostudent is wel gewend aan bussen voor zijn huis. "De hele wereld komt hier voorbij, veel Spanjaarden, Amerikanen en Polen. De meesten kijken alleen van buiten maar ik heb er in de laatste twee jaar al een stuk of veertig, vijftig rondgeleid. Van binnen is het trouwens helemaal gerenoveerd. Toch is het bijzonder om hier te wonen. Het is en blijft zijn huis."

Betondorp ademt Cruijff
Cruijff kwam langs toen het Cruyff Court in juni 2014 even verderop in de wijk door hem werd geopend. "Hij werd in ons huis geïnterviewd. Ik heb hem toen net gemist, maar ik hoorde dat hij heel emotioneel was omdat zijn vader hier is overleden."

Een paar straten verder, in de Weidestraat, staat de woning waar de moeder van Johan na de dood van haar man naartoe verhuisde. De bewoner doet open, maar hij weet er niet veel van.

Op de Brink ruimt visverkoper Ab Swaan intussen zijn kar op. Zelf is hij niet echt een voetbalfan, maar Betondorp ademt Cruijff, en bovendien kwam Nel Cruijff, Johans moeder, elke week vis bij zijn kraam kopen, dus betrokken is hij toch wel. Ja, Betondorp rouwt. "Maar ik denk dat ze er zelfs in Rotterdam ziek van zijn."

Altaartje
Wie echt rouwt, is de buurman, Dirk van Geenhoven. Hij zucht eens diep. Hij woont al ruim veertig jaar in Betondorp. Speciaal naartoe verhuisd omdat zijn ouders graag dicht bij voetbalstadion De Meer wilden wonen. Van Geenhoven erfde de liefde voor Ajax, hij ging bijna dagelijks naar de trainingen kijken. Daar genoot hij dan vooral van Cruijff.

"Die man had spelinzicht. Hij voetbalde met zijn hersens. En hij had geen kapsones of niks, hij had een goed huwelijk ook. Je hoorde nooit wat, geen rottigheid of ruzies of dat ze uit elkaar zijn. Dat gebeurt nogal eens met voetballers, maar bij hem niet."

Hij heeft al een foto van Cruijff in zijn halletje hangen. Nu komt er misschien een altaartje bij. "Ik ga maar wat kaarsjes aansteken, denk ik. En een blik op de hemel werpen."

null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen
Vlnr: Melvin van Wel (10), Jaïr Grishaver (13), Alexander Bouwma (11) en Sem Kalkwurf (12). Beeld Mats van Soolingen
Vlnr: Melvin van Wel (10), Jaïr Grishaver (13), Alexander Bouwma (11) en Sem Kalkwurf (12).Beeld Mats van Soolingen

Vlnr: Melvin van Wel (10), Jaïr Grishaver (13), Alexander Bouwma (11) en Sem Kalkwurf (12)
Ze zijn fan van Messi en Ronaldo, maar ze zijn ook Betondorpers, dus ja, natuurlijk kennen ze Johan Cruijff. De jongens voetballen op het onlangs geopende Cruyff Court in Betondorp. Of het een lekker veld is? Jaïr: "Nee, het is hard. Je kunt niet lekker sliden."

Hij hoorde vanmiddag in de klas dat hun beroemdste buurtbewoner overleden is aan kanker. Er werd een beetje gelachen in de klas. "Dat vind ik niet goed, want het was een goede voetballer." Volgens Alexander was Cruijff zelfs de allerbeste voetballer van de wereld. Zo, dan vinden de mannen dat ze genoeg zijn geïnterviewd. Nu willen ze weer voetballen.

Theo van den Akker (68). Beeld Mats van Soolingen
Theo van den Akker (68).Beeld Mats van Soolingen

Theo van den Akker (68)
Buurtbewoner Theo van den Akker zag rond half twee ineens veel commotie voor het ouderlijk huis van Johan Cruijff op het kruispunt Akkerstraat-Landbouwstraat in Betondorp. "We zien wel­eens vaker bussen met sportliefhebbers voorbijkomen die het 'kruithuis' willen zien. Maar toen hoorde ik het nieuws van het overlijden van Cruijff."

Nog niet zo lang geleden heeft Van den Akker nog met Cruijff staan praten. "Hij was hier om het Cruyff Court te openen. Ik gaf hem een hand en we babbelden wat over algemene dingen. Hij vertelde dat hij hier een tijd niet is geweest omdat het emotioneel voor hem is. Dat had met zijn vader te maken, die hier is gestorven."

Van den Akker woont nu vijftien jaar in Betondorp, hij kende de voetballer niet als jong jochie. "Ik weet wel dat hij altijd onder dat poortje voetbalde." Er waren ooit plannen om van het ouderlijk huis een klein museum te maken. "Nu zal dat misschien wel een zetje krijgen. Je moet daarvoor kennelijk eerst doodgaan."

Hans Bethlehem (70). Beeld Mats van Soolingen
Hans Bethlehem (70).Beeld Mats van Soolingen

Hans Bethlehem (70)
Zeventig jaar geleden werd Hans Bethlehem geboren in de Akkerstraat, tien nummers verwijderd van het huis van Cruijff. Hij heeft zijn buurjongen vaak op straat zien voetballen. "Johan was de enige jongen die altijd pingelend naar school ging: 's morgens, 's middags en tussen de middag. Johan was bezeten van voetbal. Hij had een voorrecht op school want hij mocht de bal altijd op een metalen afvalbak leggen. Nou, ik zag wel dat hij vaardige beentjes had, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik toen geen wereldspeler in hem zag."

De ouders van Bethlehem kwamen vaak in de groentewinkel van Johans ouders. "Het was een heel populaire zaak. De winkel ging dicht toen Johans vader in 1959 aan een hartaanval overleed, vlak voor de zaak. Hij stierf in het harnas. Johan was toen twaalf jaar." Johan is, zegt Bethlehem, altijd zichzelf gebleven. "Zijn bekendste zin was: 'Betondorpers hebben geen kapsones'."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden